vrijdag

Gezond en lekker (budget): Chili con carne van een restje hachee

Op sommige dagen heb ik gewoon geen zin om naar de winkel te gaan. Dan komt het qua tijdsplanning niet meer uit met het ophalen van L. of het middagslaapje van R. en naar de winkel gaan met beide kinderen mee doe ik alleen in het uiterste geval van nood. Ze moeten namelijk allebei in de kar om het risico op overprikkeling (wat zich vaak uit als driftbui) van L. zo klein mogelijk te houden. Zo'n supermarkt is namelijk een explosie aan prikkels die allemaal ongefilterd binnenkomen bij hem.

Echt, ga voor de grap maar eens een minuut of 2/3 stil staan in de supermarkt en luister bewust naar wat je allemaal hoort (kassa, koeling, oven, intercom, andere klanten, karretjes), wat je ziet (fel tl licht, schappen vol met producten met felle kleuren, weerkaatsing van de vloer), wat je ruikt (brood, kaas, groente, geur van mensen die je passeren), wat je voelt (grote temperatuurverschillen in de winkel van de koeling, vriezer, verschil met de buitentemperatuur, windvlaag van passerende mensen, de verschillende structuren van producten die je vasthoudt). Het is nogal wat informatie wat zo bij je binnenkomt. Daar zijn wij ons niet bewust van, omdat wij automatisch de voor ons belangrijke informatie eruit filteren. Bij L. is dat door zijn autisme en ADHD niet het geval.

Op dat soort dagen duik ik in mijn diepvries, koelkast en voorraadkast in en kijk ik wat ik in elkaar kan flansen met wat ik in huis heb.

Gisteren heb ik een bijzonder goed gelukte chili con carne gemaakt met de volgende ingrediënten:
  • Een restje hachee uit de vriezer
  • Blikje tomatenblokjes
  • 1 ui in stukjes
  • 3 paprika's in stukjes
  • Blikje champignons
  • Blikje zwarte bonen
  • Pot met witte, bruine en kidneybonen
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Knoflookpoeder
Bereiding:

Verhit wat olijfolie in de pan, ui en paprika bakken totdat de ui glazig is. Voeg de champignons en kruiden naar smaak toe. Doe de hachee en de tomaten erbij en verwarm het een paar minuten. Tot slot de (uitgelekte) bonen toevoegen en nog enkele minuten verwarmen. Klaar!

Simpel en erg lekker! En het ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit door al die kleurtjes.

Geen opmerkingen: