vrijdag 10 april 2015

Gezond en lekker: Mueslirepen


Lekkere trek, wat is dat? Onbedaarlijke zin in chocola of een zak chips die je in één keer leeg eet. Ik maak me er ook schuldig aan, mijn wilskracht is niet altijd even groot. Vooral wanneer er alcohol in het spel is. Ik geloof wel dat wat eronder kan liggen een tekort aan bepaalde stoffen is. En die kunnen ook aangevuld worden met gezonde alternatieven. 

Zo kan een onbedaarlijke trek in chocolade een reactie zijn op stress. Magnesium vermindert spanning en komt voor in cacao, noten, zaden en peulvruchten. 
Deze mueslirepen, gevonden in de Happinez (gaaf tijdschrift trouwens!), geven een flinke boost van dit mineraal. 


Ingrediënten:

  • 1 grote banaan
  • 4 eetlepels honing
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram pecannoten
  • 100 gram dadels, pitloos
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 120 gram havervlokken
  • 20 gram lijnzaad
  • 150 gram blauwe bessen
Voor ca. 12 stuks

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer 1 grote, rijpe banaan samen met 4 eetlepels honing en 2 theelepels kaneel. Hak 50 gram pecannoten en 100 gram dadels zonder pit grof en meng met 2 eetlepels chiazaad, 120 gram havervlokken en 20 gram lijnzaad.

Meng goed, totdat de ingrediënten aan elkaar plakken – voeg eventueel wat honing toe als de massa te droog is óf wat havervlokken als het mengsel juist te nat is. Voeg 150 gram blauwe bessen toe en spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat van 20 x 30 centimeter. Druk goed aan. Zet de bakplaat in de hete oven en bak de koek in ongeveer 25 minuten gaar.
Snijd de warme koek alvast in repen of stukken, maar laat ze liggen op de bakplaat tot ze helemaal afgekoeld zijn. Lekker voor bij de koffie of thee, maar ook als tussendoortje of toetje met wat kwark en blauwe bessen.

Geen opmerkingen: