vrijdag

Gezond en lekker: Zelf sushi maken


Doen: Zelf sushi maken! Ben jij net als ik ook zo dol op sushi maar heb je geen idee hoe je zelf de lekkere hapjes maakt? Het is super makkelijk en super tasty, er staan veel verschillende recepten online.

Deze van flairathome.nl en ah.nl lijken mij erg lekker én vrij eenvoudig om te maken. Het is natuurlijk heerlijk als (onderdeel van je) diner of lunch, maar het is ook lekker als borrelhapje! Wijntje erbij, genieten ;)

Ingrediënten voor 2 personen
  • 2 norivellen
  • 50 gram quinoa of rijst
  • ½ liter groentebouillon
  • bakje kikkererwtenpuree of hummus
  • 1 grote wortel geschaafd en in dunne reepjes
  • ½ komkommer, zaadlijsten verwijderd en in reepjes
  • ½ avocado in dunne reepjes
  • ½ paprika in dunne reepjes
  • optioneel: 2 eieren
  • optioneel: bakje kiemen
  • optioneel: zeewier
  • sojasaus zonder zout
  • beetje olie om in te bakken

Bereiding:
Kook de rijst of de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op het pak in een groentebouillon gaar en laat het afkoelen. Als je eitjes gebruikt: kluts deze los en bak in een kleine pan tot een stevige omelet. Laat het afkoelen en snijd deze net als de rauwkost in dunne reepjes. Meng de afgekoelde quinoa of rijst met de humus. Leg een norivel op een sushimatje en bestrijk 3/4e van het velletje met het quinoa of rijst mengsel. Leg aan het begin van het vel een reepje omelet, verschillende soorten rauwkost, avocado en eventueel nog wat kiemen of zeewier. Rol het norivel strak op. Maak je vinger nat met wat water en plak het velletje dicht. Verpak het in wat plasticfolie en zet even in de koelkast. Snijd het net voor gebruik in plakjes. Serveer met wat zoutloze sojasaus. Eet smakelijk!

Nog een lekkere en gezonde tip: voeg er een beetje zeewier aan toe. Deze waterplant zit barstensvol jodium en is lief voor onze schildklier, die de stofwisseling weer reguleert. Ook zorgt het voor een lekkere bite in de sushi.

Ook kun je de rijst vervangen door quinoa. Quinoazaden zijn rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Een gezonde variant dus!

Ingrediënten

  • 125 g sushirijst 
  • 150 ml kraanwater 
  • 1½ el rijstazijn 
  • 1 tl suiker 
  • 1 mespunt zeezout 
  • 2 norivellen 
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes 
  • 2 tl wasabipasta 
  • 1 bosuitje 
  • 1 el gerookte kipfiletreepjes 
  • 2 el Japanse sojasaus
Bereiding:
  1. Spoel de rijst af in een zeef. Laat de rijst 10 min. staan in een pan met dikke bodem. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook met de deksel op de pan 2 min. op hoog, 5 min. op middelhoog en 12 min. op laag vuur. Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan, dek de pan af met een schone theedoek, leg de deksel erop en laat 15 min. staan.
  2. Verwarm de azijn, suiker en het zout in een steelpan en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal. Sprenkel de dressing erover. Schep om en koel met een waaier of krant.
  3. Leg een nori vel op het matje. Bedek met de helft van de rijst, houd bovenaan een strookje vrij van 2 cm. Strooi de helft van de sesamzaadjes over de rijst en bestrijk het midden van de rijst met de helft van de wasabi. Snijd de bosui in dunne reepjes. Verdeel de helft van de kipfilet over het midden van de rijst en leg de helft van de bosui erop. Rol op met het matje. Snijd de rol in 8 stukken. Maak nog een rol. Serveer de sushi met de sojasaus.

Geen opmerkingen: