dinsdag

Gezond en lekker: Boekweitpannenkoeken


Pannenkoeken, dat is een maaltijd dat het hele gezin graag lust (en die maaltijden zijn erg schaars in huize Tromp), dus die maak ik regelmatig. Normaal heb ik wel pakken pannenkoekenmeel in huis, zo'n pak waar je alleen maar melk en eieren hoeft toe te voegen, lekker makkelijk dus. Maar die waren op vandaag. En dat moet toch beter kunnen?

Ik heb boekweitmeel in huis en er lag mij iets van bij dat je daar ook heel lekkere pannenkoeken mee kunt maken. Dat is dus helemaal waar! Je kunt de tarwebloem gewoon 1 op 1 vervangen voor boekweitmeel, je kunt ook een combinatie van de twee maken. Ik ga voor alleen boekweitmeel vanavond en gebruik hiervoor mijn variant op het recept dat ik vond bij uit Pauline's keuken.

Ingrediënten voor ca. 12 stuks:
  • 200 gr. boekweitmeel
  • 4 eieren
  • 600 ml melk (ik gebruikte plantaardige melk, rijst/soja)
  • Snuf zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl bourbon vanille poeder
  • Olie om in te bakken (kokosolie)

Bereiding:

Meng het boekweitmeel met een snuf zout, de kaneel en de vanillepoeder.
Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.
Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.
Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan.
Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.
Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.
Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel.
Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.
Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.

Met appel in plakjes en rozijnen meegebakken

Tip: 
  • Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.
Het juryoordeel:

Het was heerlijk, de kinderen hebben er heerlijk in gesmuld en zagen geen verschil. 
Vriendlief vroeg meteen wat er anders aan was, omdat ze iets donkerder van kleur waren, haha! Ook vond hij het iets droger dan de normale pannenkoeken, maar de smaak was prima.

Geen opmerkingen: