donderdag 19 november 2015

Gezond en lekker: Suikervrije kruidnootjes



Heerlijk en leuk om te doen: Zelf kruidnoten maken! Mijn jongste zoon helpt me graag mee met het maken, mijn oudste zoon helpt graag mee met het opeten.
Dit is het enige snoepgoed wat L. lust zelfs, dus natuurlijk heb ik altijd kruidnoten in huis in de laatste maanden van het jaar.
Maar zelf een nog iets gezondere variant hierop maken, dat is nog veel beter natuurlijk! Benieuwd of L. ze dan ook nog lust ;)

Variant 1:

Ingrediënten:

  • 125 gr. medjouldadels 
  • 100 gr. kokosolie (gesmolten)
  • 1 eigeel
  • 100 gr. boekweitmeel
  • 100 gr. amandelmeel
  • 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder*
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder*
  • 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)*
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)*
  • snufje zout
*Of gebruik gewoon 2 el speculaaskruiden

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Pureer de dadels met de gesmolten kokosolie met een staafmixer of met een blender.
Doe het mengsel in een kom. Meng de overige ingrediënten erdoorheen totdat het goed gemengd is.
Zet het deeg even in de koelkast om af te koelen en iets harder te worden.
Ondertussen kun je een bakplaat met bakpapier bekleden.
Maak kleine balletjes van het deeg en druk ze een klein beetje plat.
Vervolgens kan de bakplaat 20 minuten in de oven, totdat de kruidnoten goudbruin kleuren. Zien de kruidnoten er nog wat wit uit? Laat ze dan nog voor een paar minuten in de oven totdat ze beginnen te kleuren.
Laat deze knappe kanjers even afkoelen totdat ze hard zijn.

Variant 2:

Ingrediënten:
  • 250 g speltmeel
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 6 a 7 el kokosbloesemsuiker (proef het deeg of het voor jou voldoende is)
  • snuf zout
  • 90 gram gesmolten kokosolie
  • 4 eetlepels water
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng alle droge ingrediënten in een kom.
Laat de kokosolie smelten.
Voeg de kokosolie en het water toe.
Meng het door elkaar en kneed het tot een samenhangend geheel.
Maak kleine bolletjes, leg ze op een bakplaat en druk ze lichtjes aan. Rollen gaat soms iets lastiger wanneer je speltmeel gebruikt omdat het minder gluten bevat. Het is dan makkelijker om plukjes van het deeg te pakken en de pepernoten in vorm te kneden.
Bak ze in circa 15 minuten gaar. Controleer tussendoor, iedere oven is weer net anders
Laat afkoelen (dan worden ze lekker knapperig)

Bron variant 2: healthyvega.nl

Geen opmerkingen: