maandag

Gezond en lekker: Griekse kofta met bulgur


Courgette was een groente die in huize T. tot voor kort niet op het menu stond, met name omdat vriendlief zéker wist dat hij dat niet lustte.
Maar ik ben eigenwijs, soms best een goede eigenschap, en met behulp van Knorr heb ik W. toch aan de courgette gekregen. Ik had namelijk van de wereldgerechten de Griekse kofta gemaakt. Dat zijn gehaktrolletjes in een tomatensaus met courgette en witte rijst. Smaakte prima, wel wat zout naar mijn smaak, maar dat heb je nou eenmaal met de zakjes en pakjes.

Toch dacht ik dat ik dat zelf ook wel zou kunnen maken, dat moest ik dan toch ook wel beter kunnen? Dat wil zeggen: niet zo zout en zonder onnodige toevoegingen? Het is me gelukt! Met een beetje hulp van Google ter inspiratie voor de Griekse kruiden en veel zelfbedachte toevoegingen en combinaties. Vriendlief was de deskundige jury, volgens hem smaakte het net zo kruidig als het pakje van Knorr. Maar dan minder zout. Missie geslaagd!

Ingrediënten:

  • 300 gram gehakt
  • 4 tomaten
  • blikje tomatenpuree
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • grote courgette
  • 400 gram (kastanje)champignons
  • 2 tl kaneel
  • 4 tl gemalen komijn
  • 4 tl tijm
  • 2 tl oregano
  • 1 tl chilipoeder
  • snuf zout
  • peper naar smaak
  • olijfolie
  • 200 gram bulgur
  • witte kaas/feta ter garnering
Bereiding:

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Je kunt gehaktrolletjes maken van het gehakt, kruid het dan wel met een deel van de kruiden. Ik heb het gehakt gewoon rul gebakken, wil ook prima en maakt voor de smaak niets uit :)
Bak het gehakt rul in een braadpan in olie. Snipper de ui, voeg toe aan de braadpan en bak dit glazig. Pers de knoflook uit en doe in de pan. Snij de courgette in kleine blokjes en de champignons in plakjes en voeg toe aan de braadpan. Bak enkele minuten. Snij de tomaat in blokjes en voeg toe aan de braadpan. Doe ook de tomatenpuree erbij, voeg alle kruiden en specerijen toe en laat 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Serveer de bulgur met de koftasaus met wat witte kaas (of feta natuurlijk), dat geeft het net de juiste ziltige smaak en maakt het helemaal af.
Kali Orexi (dankzij 4 jaar Grieks op de middelbare school ;) ).

  1. Ik vind dit heerlijk gecombineerd met bulgur, omdat dat net wat meer bite heeft dan witte rijst. En ik had het nog in de voorraadkast staat.
  2. Je kunt ook lamsgehakt gebruiken, dat is in mijn regio wat minder goed verkrijgbaar dus koos ik voor good old rundergehakt. 
  3. Laurierpoeder erdoor is ook een aanrader, dat had ik ten tijde van het maken van dit recept niet in huis.
  4. Ik heb gekozen voor minder gehakt en meer groentes, champignons smaken hier erg goed bij maar horen er niet standaard bij.
  5. Als je nog wat overhoudt; de volgende dag smaakt het volgens W. nóg lekkerder!
  6. Wist je dat Djinten hetzelfde is als gemalen komijn? Scheelt de helft in aanschaf. Sowieso is het een aanrader om vaker op de afdeling buitenlandse producten te kijken, soms zijn dezelfde artikelen een stuk goedkoper met een ander etiket erom! Kikkererwten bijvoorbeeld, scheelt ook behoorlijk wat.

Geen opmerkingen: