vrijdag

De lekkerste appeltaart ooit!


Appeltaart; één van mijn favorieten. W. was jarig de 14e, dus tijd om zelf een taart te bakken. Ik had nog een flinke lading appels in huis (Elstar appels waren die week in de aanbieding voor slechts €0,50 per kilo!), appeltaart moest het worden.

Deze appeltaart is zo lekker omdat er ook amandelspijs in zit. Er zit wel behoorlijk wat witte suiker in, maar als het maar bij heel af en toe blijft moet dat een keer kunnen.

Ik heb zelf de amandelspijs gemaakt, simpel om te doen en echt véél lekkerder dan degene die je in een kant-en-klaar pakje koopt.


Ingrediënten:

Taart
  • 1/2 citroen
  • 125 gram boter in kleine blokjes
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 1/2 kg appels (Elstar bijv.), geschild en in parten
  • 75 gram rozijnen, geweld
  • mespunt kaneel
  • 1 tl vanille-essence
  • 1 el custard
  • 4 el abrikozenjam
Amandelspijs
  • 175 gr (geblancheerde en) gepelde amandelen
  • 175 gr suiker
  • 1 ei
  • 1/2 citroen, schil geraspt en sap eruit geperst
Bereiding:

1. Boen de citroen schoon, rasp 1 tl schil bij elkaar en pers 1 el citroensap eruit. 
Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroensap en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden. Voeg 1 eetlepel water toe, meng het door totdat het water geheel is opgenomen en meng dan het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging door het boter/suikermengsel. als alle ingrediënten volledig gemengd zijn kan er nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een paar uur rusten op een koele plek.

2. Schep de appels met de rozijnen, kaneel, custard, vanille-essence en abrikozenjam door elkaar.

3. Verhit de oven tot 200 graden. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol 2/3 deeg tot een ronde lap, net iets groter dan de taartvorm. Druk het deeg in de taartvorm goed aan op de bodem en tegen de rand.

4. Maak de amandelspijs door de amandelen fijn te malen in een keukenmachine. Voeg dan de suiker, ei, rasp, citroensap en water toe en meng dit tot een gladde massa.

5. Verdeel het spijs over de taartbodem en druk goed aan. Verdeel dan het appelmengsel erover.

6. Rol het resterende deel van het deeg uit tot een ronde lap en snij in stroken. Verdeel dit in een ruitpatroon over de taart en druk goed aan.

7. Bak de taart 50 minuten op 200 graden, verhoog de temperatuur naar 220 graden en bak hem dan nog 10 minuten.

Tip:
  • Geduld is een schone zaak, goed laten afkoelen is belangrijk. De taart is de volgende dag eigenlijk op z'n best.
  • Je kunt het nog afmaken met een mooie glanslaag. Dat doe je door 6 el abrikozenjam te verwarmen in een steelpan en hiermee de taart te bestrijken. Leg dan een bord op de taart (kleinere diameter dan de taart natuurlijk) en bestrooi de rand met poedersuiker.
  • Lekker met een toef slagroom!

Geen opmerkingen: