zaterdag

Gezond en lekker: Bietenmuffins van Rens Kroes

Gisteren zijn we naar "De nacht heeft 1000 ogen" geweest, een heel bijzonder en enerverend evenement met o.a. jazz, poëzie, beeldende kunst, fotografie, cocktails en een insectenproeverij. 
Ook Hanneke van BioLokaal was er, met allerlei zelfgemaakt en gezond lekkers te proeven. Zo had ze brownies gemaakt met een wel heel bijzonder ingrediënt, namelijk bieten. 

Lekker! Ik heb al eens eerder zoiets gemaakt, naar een recept van Rens Kroes in Jamie Magazine. Vrienden en familie vonden het ook geslaagd, dus dit kun je zeker je niet-suikervrij etende gasten voorzetten.

Ingrediënten voor 8 stuks:
Muffins:
3 gekookte bieten (ca 70 gram p. stuk)
3 eieren
70 gram dadelsiroop (of ahornsiroop/agavesiroop)
mespuntje zeezout
1 tl kardemom
2 el kokosolie, gesmolten
30 gram cacaopoeder
80 gram boekweit- haver- amandel- of volkoren speltmeel
1 grote tl (wijnsteen)bakpoeder

Topping:
1 blik pure kokosmelk (400 ml)
Mespuntje vanillepoeder, ongezoet
1 el ahornsiroop
1 tl kokosbloesemsuiker

Bereiding:

Muffins:
Verwarm de oven voor op 180° C. Doe de bieten, eieren, siroop en de kokosolie in de blender en mix alles door elkaar. Doe het mengsel in een kom en roer de droge ingrediënten erdoor. Vet de muffin bakjes in, schep het beslag erin en bak in 30 minuten gaar. 

Kokosroom:
Zet het blik kokosmelk een nacht (minimaal 12 uur) in de koelkast. Het water en de room moeten gaan scheiden en dat gebeurt alleen als het koud genoeg is. Zet het bij voorkeur achter in de koelkast, want daar is het het koudst. Schud het blikje niet!

Open dan het blik en schep de crème (de bovenste dikke laag) met een lepel in een kom. Doe de ahornsiroop en het vanillepoeder erbij en klop tot een glad en romig geheel. Schep een dot op de muffins zodra ze klaar zijn en garneer met een beetje kokosbloesemsuiker.

Ook lekker om de muffins in de kokosroom te dippen trouwens, ik had behoorlijk wat room over ;)

Geen opmerkingen: