donderdag 18 augustus 2016

Heerlijke gezonde smeuïge brownies (met groente en fruit!)


Vorige week waren de avocado's in de aanbieding bij de Albert Heijn, ik had nog een heel rijp exemplaar liggen die nodig op moest. Van mijn oma kreeg ik enkele courgettes uit eigen tuin, ook die moesten nodig verwerkt worden.
Ik kwam toevallig een recept tegen van Nathalie's keuken voor suikervrije brownies gemaakt met courgette en avocado; die kan ik simpel veganizen door de 4 eieren te vervangen voor 2 geprakte bananen. Ik had alles al in huis (fijn om een goede voorraad te hebben!) en ben aan het bakken gegaan. Peuterlief heeft flink geholpen natuurlijk, vooral met voorproeven.

Weet je wat ook een erg handige bijkomstigheid is als je alleen met plantaardige spullen werkt? Dat je van het rauwe deeg kunt snoepen zonder risico op salmonellavergiftiging of iets dergelijks, haha!

Bereiding:
  • 200 amandelmeel
  • 50 gr cacao
  • 1 zakje bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gr geraspte courgette (1/2 courgette)
  • 100 gr amandelen
Dit meng je door elkaar in een kom.

Dan vul je de blender met:
  • 2 bananen
  • 12 medjouldadels
  • 1 avocado
Mixen en dan mengen met de droge ingrediënten.
Bekleed een brownievorm met bakpapier. Wat handig is, is om een vel bakpapier nat te maken en uit te wringen. Zo laat het zich makkelijker vormen.
Doe het beslag in de brownievorm en bak het op 160 graden C, in +/- 30 min gaar. Hij is gaar als de prikker er droog uit komt.
Als je hem af laat koelen en in de koelkast bewaard is het zoeter en makkelijker te snijden.


Zo is het al verrukkelijk, maar het wordt pas echt een traktatie met een laagje zelfgemaakte dulche de leche erop. Een karamelsaus die je eenvoudig maakt van gecondenseerde (kokos)melk. Het wordt wel een stuk minder gezond natuurlijk ;)


Het is super simpel; leg een blikje gecondenseerde (kokos)melk in een pan met water, zorg dat het continu onder water staat anders kan ie ontploffen. Kook het 3 uur lang en laat het afkoelen.
Het is wanneer je het bewaard in de koelkast enkele weken houdbaar. Het lijkt erg op Bebogeen (wie kent het nog?), het smaakt vast ook prima op een boterham of rijstwafel.

Geen opmerkingen: