maandag

Gezond en lekker: Baba ganoush

Lekker om te eten als tussendoortje, bij de barbecue en 's avonds op de bank vind ik groentes met een dip.
Ik maak regelmatig hummus daarvoor, maar ik had geen kikkererwten meer in huis toen ik zin had in een dip bij het stokbrood toe we gingen barbecueën.

Wél had ik nog een aubergine liggen. Daarmee kun je een andere overheerlijke dip maken, namelijk baba ganoush. Je kunt het kant en klaar kopen, van Maza bijvoorbeeld, maar dan zit er wel ei en suiker in, dat past niet bij een plantaardige levensstijl.

Zelf aan de slag dus. Ik vond online meerdere recepten, maar het kwam allemaal op hetzelfde neer: aubergine roosteren in de oven en pureren met tahin en knoflook. Het kost wat tijd maar is wel simpel om te maken, zeker het proberen waard.

Dit is mijn variant geworden:



Ingrediënten:

  • 1 flinke aubergine
  • 1 grote eetlepel tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook, geperst.
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Prik gaatjes in de aubergine, helemaal rondom. Smeer hem dan in met olie en leg hem voor ca. 40 minuten in de oven, totdat het vel zwartgeblakerd is. Draai hem tussendoor één of twee keer om.

Haal de aubergine uit de oven en laat even afkoelen. Snij hem dan doormidden en schep het vruchtvlees eruit, doe dit in de blender/keukenmachine/hakmolen.
Voeg de geperste knoflook, tahin, citroensap en de kruiden toe en meng tot het een smeuïge pasta geworden is.
Lekker met rauwe groente, maar ook op (stok)brood met wat rode pesto of zongedroogde tomaatjes erop.



Geen opmerkingen: