zaterdag 10 december 2016

Gezond en lekker: Groentestoofpot (geschikt voor een groentehater!)


Mijn vriend is opgegroeid met een erg beperkt aanbod aan soorten groentes die over het algemeen volledig stuk gekookt werden. Hij lust andijvie, spinazie en boerenkool volgens eigen zeggen.
Ik heb een gerecht bedacht met enorm veel groentes, zo lekker dat hij het ook met smaak opeet.

Toen we de vrienden van wie ik die mooie gietijzeren pan heb gekregen uitnodigden voor het eten was dat ook het eerste gerecht wat in mij op kwam om te maken. Ze eten dagelijks vlees, maar stonden zeker open voor een vegan maaltijd; ik heb ze laten ervaren dat plantaardig niet betekent dat je inlevert op smaak. Spannend was het zeker, maar het was een geslaagde avond.

Dit succesrecept ga ik zeker vaker maken! Het kan met veel verschillende soorten groentes gemaakt worden, ik heb gebruikt wat ik in huis had, een andere samenstelling dan de vorige keer maar net zo lekker. Het geheim is de groentebouillon waar ik de groente in stoof, plus de fantastische pan.
Ingrediënten:
  • 2 bouillonblokjes (paddenstoelenbouillon had ik nog in huis)
  • ca 1/2 l kokend water (totdat de groente bijna onder staat)
  • 1 courgette
  • 3 uien
  • 1 aubergine
  • 5 trostomaten
  • 1 romanesco
  • 3 paprika's
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl marjolijn
  • 1 tl peterselie
  • 2 el olie
  • 1 verpakking biologische tofugehakt
  • 3 tl al andalus kruiden van Jonny Boer
Bereiding:

Supereasy eigenlijk: snij alles klein, fruit in olie de ui glazig, voeg dan de paprika, aubergine, courgette toe en bak het enkele minuten. Vervolgens de tomaten toevoegen, nog even meebakken. Dan de knoflook, kruiden en specerijen, bouillonblokjes en water toevoegen. Roer het goed door en laat het een half uur met de deksel op de pan sudderen.
Voeg dan de klein gesneden romanesco toe, laat het nog zeker een kwartier pruttelen.
Bak in een andere pan het tofugehakt met de al andalus kruiden ca 5 minuten en voeg dit toe aan de stoofpot. Klaar! 

Ik vind het lekker om met Tarly te eten, tarwekorrels. Maar het smaakt ook goed met gekookte aardappels, met pasta, gnocchi of met rijst. Ook naanbrood erbij om lekker te dippen is heerlijk!

Geen opmerkingen: