woensdag

Gezond en lekker: Gewokte spitskool met quinoa



Zoals ik al vaker vertelt heb koop ik wekelijks een groentetas bij BioLokaal. Zo heb ik voor een leuk prijsje verschillende biologische groentes, wat erg motiveert om te experimenteren. Spitskool zou ik zelf bijvoorbeeld niet los kopen, maar omdat het in de groentetas zat moest ik er wel wat lekkers mee maken. Ik heb gesloten het te wokken, met een zoet pittige teriyakisaus en quinoa, eens wat anders dan e standaard rijst die er normaal bij een Aziatische maaltijd zit. Ik vind het leuk om af te wisselen en quinoa is ook gezonder dan de witte rijst die W. het liefst er bij eet.

Voor mijzelf heb ik er tofublokjes bij gedaan, voor vriendlief kipfilet.
Aarzelend "Wat zijn die lange slierten?" schepte ie het op z'n bord, maar hij heeft het smaak opgegeten en nog 3 keer opgeschept, een geslaagd recept dus!


Ingrediënten:
  • 250 gram quinoa 
  • 1 spitskool
  • 1 rode paprika
  • 150 gram champignons
  • 150 gram taugé
  • 1 kleine rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1/2 flesje teriyaki saus
  • Aziatisch gekruide tofu (SoFine)
  • olie om in te bakken
Bereiding:

Bereid de quinoa volgens de verpakking.
Verwarm de olie in de wok. Bak de tofu bruin en krokant in ca. 4 minuten. Haal dit uit de pan en zet het apart.
Snij de ui in halve ringen en fruit deze totdat ze glazig zien. Snij de paprika in blokjes en rode peper in dunne ringen en wok met de ui mee. Dan de knoflook fijn snijden of persen, ook toevoegen aan de pan.
De champignons in kwarten snijden en even bruin bakken. Dan de spitskool halveren, de harde kern verwijderen en in dunne repen snijden. Voeg dit toe aan de wok en bak enkele minuten totdat het zachter wordt en enigszins slinkt.
Roer de taugé er doorheen en voeg dan de teriyakisaus toe, roer het goed door en verwarm het nog enkele minuten.
Haal de pan van de warmtebron en roer de quinoa en tofustukjes er doorheen.
Eet smakelijk!

Tip:

  • Ik was het wel van plan maar ben het helemaal vergeten: cashewnoten! Ik denk dat het nóg lekkerder wordt met wat cashewnoten als topping.
  • De tofublokjes kun je vervangen of weglaten, kipstuckjes van De Vegetarische Slager of The Vegetarian Butcher's Daughter zouden er ook erg goed bij passen.

Geen opmerkingen: