woensdag 29 maart 2017

Heerlijke zuurkoolstamppot met paddestoelen



OMG, wat is dit lekker! Ik experimenteer vaak met eten sinds ik vegan eet, maar dit recept is waanzinnig goed gelukt. Het is geïnspireerd op een recept uit de Allerhande, maar de kaas en melk is vervangen uiteraard. Ook de kruiden paste ik aan, want had ik niet in huis.
Dit komt wel erg dicht in de buurt bij de oh zo lekkere hartige smaak van kaas, helaas heb ik voor nu geen objectieve jury (vriendlief lust geen zuurkool én geen kaas) om dit te bevestigen, maar het is absoluut de moeite van het proberen waard. Doe eens een dagje plantaardig, goed voor jou, je portemonnee én de planeet.


Ingrediënten, voor 2 a 3 personen:

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 gram zuurkool (ik gebruikte een zak)
  • scheut (biologische/ongeklaarde) appelsap
  • 100 ml havermelk
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 4 uien
  • 2 tl marjolein
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • knoflook (poeder)
  • peper
  • zout
  • handje cashewnoten
  • ca 5 el edelgist
  • olie om in te bakken
Bereiding:
Schil de aardappels, snijd in stukken en kook in ca. 20/25 minuten gaar.
Doe de zuurkool in een pan, voeg een flinke scheut appelsap (zo'n 5 el) toe en kook de zuurkool gaa in ca. 25 minuten.
Snij de ui in halve ringen, verwarm de olie in een koekenpan en bak de uien tot ze glazig zien. Snij de (kastanje)champignons in kwarten en bak mee met de uien.
Hak de cashewnoten fijn en voeg toe aan het ui/champignonmengsel. Haal de pan van het vuur, voeg de zout, peper, marjolein, gescheurde blaadjes basilicum en edelgist toe en roer het even door.
Verwarm de havermelk, stamp de aardappels met de afgegoten zuurkool en voeg de warme melk toe. Stamp dat door elkaar en serveer met het champignonmengsel erop/erbij/erdoor.

Tip: 
In het originele recept werd gebruik gemaakt van dragon (15 gr, vers), omdat ik dat niet had heb ik marjolein en basilicum gebruikt.
Misschien is het nog lekkerder wanneer de cashewnoten geroosterd worden, maar ik heb pitten en pannen tekort daarvoor, haha.

Geen opmerkingen: