<script> <style>

maandag 17 november 2014

Oil pulling: wat is het en waarom zou je het moeten doen?

Oil pulling met kokosolie is een gouden combinatie: over dit eeuwenoude gebruik en deze veelzijdige olie lees ik veel positieve verhalen. Hoog tijd om het zelf ook eens te proberen.
Wat is het?
De methode is simpel: men neme een lepel met extra vergine olie (sesam volgens de traditie, maar een goede olijfolie of kokosolie kan ook), doe vervolgens de lepel in de mond en laat het dan trekken. Houdt dit zo'n vijftien à twintig minuten vol, zonder de olie door te slikken en probeer het goed door je hele mond en tussen je tanden door te spoelen. Doe oil pulling bij voorkeur 's ochtends, op een nuchtere maag en spuug het na afloop uit in het toilet. Lukt het in de ochtend niet, dan minstens 3 uur na je laatste maaltijd.
Is de kleur van de olie wit? Dan heb je lang genoeg getrokken. Tot slot je mond goed spoelen met lauwwarm water, eventueel tanden poetsen.

Waarom zou je dit moeten doen?
Wat zijn nu de voordelen van dit misschien ietwat vreemde Ayurvedische gebruik? Een boel! Trekken met olie heeft een antivirale en antibacteriële werking en is daarmee een manier om je lichaam te ontgiften. Wat tandenpoetsen voor ons is, is oil pulling voor de mensen in India. Het activeert je stofwisseling en zorgt in het begin al snel voor gezonder tandvlees, minder tandplak en (jaja) wittere tanden.
Op lange termijn zouden de effecten groots zijn, onder meer omdat oil pulling het zelfgenezende vermogen van je lichaam stimuleert: het verbetert de hormonale balans, je slaapt goed en hebt meer energie, migraine neemt af, allergieën worden minder, de conditie van je huid gaat vooruit en het lost allerlei lichamelijke kwalen op. Natuurlijk is ieder lichaam anders en zal ieder persoon er anders op reageren.
Of het werkt? De tijd zal het leren. Proberen kan geen kwaad en dat ga ik zeker doen!

1 opmerking:

Debbie Haveman zei

Nou een paar dagen bezig, ik moet zeggen dat het wel even wennen was, zo'n hap puur vet in je mond, maar gelukkig smelt kokosolie al bij 25 graden, het is dus zo vloeibaar.
Het went snel, je moet alleen niet te fanatiek met je tong meebewegen, dan krijg je echt gewoon kramp en is het niet 20 minuten vol te houden. Gewoon rustig heen en weer laten vloeien.
Ik doe het meteen 's ochtends als ik beneden ben, ik ga dan het ontbijt en de lunchtrommel maken voor de kinderen en hou het zo makkelijk 20 min vol. Ook best lekker, 20 min stilte. Vooral fijn voor W. ;)

Resultaten heb ik nog niet opgemerkt trouwens, maar nou ben ik ook nog maar net begonnen.