<script> <style>

donderdag 18 december 2014

Gezond en lekker: Vergeten granen

Quinoa is bijzonder populair, zo gewild zelfs dat het aan zijn eigen populariteit ten onder dreigt te gaan. De kiloprijs schijnt verdubbelt te zijn in 1 jaar tijd door de explosieve groei van vraag naar quinoa vanuit het westen.
Maar er zijn veel meer alternatieven voor degene die eens iets anders wil eten dan de standaard rijst of pasta.
Wat dacht je van Tarly? Dat zijn tarwekorrels, net zo makkelijk te bereiden als rijst. Was hip een paar jaar geleden, nu is het met moeite te vinden in de winkel. Terwijl het toch erg lekker is, vervang de rijst bij je curry eens voor Tarly voor een lekkere bite. Het vult ook goed trouwens! 
Of wat dacht je van gort? Ook echt iets van vroeger, mijn oma at het vaak, ik kan me niet herinneren het ooit gegeten te hebben. Naast de zoete gortepap als ontbijt of dessert is het ook een goed alternatief voor rijst bij, jawel, een lekkere curry! Ook vriendlief at het met smaak :)
Een voor mij nog onbekende is farro, een oude graansoort die door de Romeinen al geteeld werd, het is vergelijkbaar met spelt en ook een goede vervanger voor rijst of pasta. Het is vooralsnog niet bij de Jumbo verkrijgbaar en een natuurwinkel zit hier niet in Coevorden, dus farro zal ik voorlopig nog niet kunnen proberen.

Mijn snelle-curry-die-altijd-lukt recept:

  • 300 gram kipfilet of kippendijenvlees (is goedkoper en smaakvoller, echt!)
  • 250 gram verse champignons in plakjes
  • 1 of 2 paprika's, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 pot Tikka Masala (Patak)
  • Chilipoeder naar smaak
  • 1 pak (zilvervlies)rijst/gort/Tarly/rijst met quinoa en granen

Kook de rijst volgens de verpakking. Bak de kip bruin in een wok, voeg de groente erbij en bak totdat de uien glazig zijn en de champignons buigzaam. Doe de pot saus erbij, 20 minuten op een laag vuur laten pruttelen. Schep de rijst door de saus en serveer de chilipoeder er apart bij, om het nog wat meer spicy te maken eventueel. Het kan mij niet scherp genoeg zijn :)
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: