vrijdag 27 februari 2015

DIY: (Verjaardags)taart maken!

Het lijkt vreselijk ingewikkeld om het zelf te maken, maar dat valt reuze mee. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.
Ik vind het erg leuk om te doen, tot nu toe is het me ook wel goed afgegaan om zelf een verjaardagstaart te maken voor de verjaardag van de kinderen. Het kost me minstens een hele middag, maar als ik zie hoe blij ze er mee zijn is me dat de moeite echt wel waard!

De basis begint met een biscuit taart, je kunt een kant en klare mix kopen en de aanwijzingen op de verpakking volgen, of je maakt het zelf, ik denk dat je de meeste benodigdheden wel al in huis hebt.

Recept Biscuittaart
Voor een ronde bakvorm van 24cm of een vierkante taart van 20×20 cm. (voor een extra hoog biscuit een ronde bakvorm van 22 of minder).
Gebruik bij voorkeur een dichte bakvorm/ bakpan,bij gebruik van een springvorm: met water controleren of deze niet lekt.
 
 
Ingrediënten :
  • 5 eieren (m) op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 125 gram bloem (gezeefd!)
  • 25 gram maizena
  • zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 5 gr bakpoeder
1. Leg de eieren in een kom met warm water.
2. Vet de bakvorm in met bakspray of : invetten met boter en dan bestuiven met bloem.
3. Oven voorverwarmen op 185 graden
4. Mix de eieren samen met de suiker en vanillesuiker voor 10 minuten tot er een schuimige, luchtige massa ontstaat
5. Spatel voorzichtig de maizena, de gezeefde bloem en het zout door het mengsel.
6. Schenk dit alles vervolgens in de bakvorm.
7. Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze op 180 graden voor 45 minuten
8. Controleer of de taart goed is (vanaf 35 minuten) door een grote prikker in het midden te steken, de taart is gaar als de prikker schoon terugkomt. Extra controle: als de bovenkant van de taart terugveert als je hier op druk.
9. Als de taart klaar is, 5 minuten laten afkoelen en omkeren op een taartrooster waar je hem volledig op laat afkoelen. En dit is dan het resultaat, iets minder strak dan een biscuit van mix, maar dat mag de pret niet drukken.
  
Tip: Leer je oven kennen, dan weet je ongeveer hoe lang taarten er bij jou ongeveer in moeten.

Nu kun je de taart gaan vullen. Ik gebruik zelf boter crème en jam als vulling, je snijdt de taart doormidden en bestrijkt de ene kant met jam (aardbei is altijd goed) en de andere kant met boter crème. Leg deze dan op elkaar met de ingesmeerde kanten op elkaar en bestrijk de buitenkant met boter crème.

Boter crème maak je heel eenvoudig zelf door 100 gram boter te mixen met 100 gram poedersuiker, je kunt gerust een zakje mix voor boter crème kopen, maar dit komt op hetzelfde neer en is aanzienlijk goedkoper!
Mix de roomboter zacht met een mixer, voeg de poedersuiker toe en mix dit 10 minuten. De crème wordt wit van kleur. Dit kun je invriezen, mocht je te veel hebben of bewaren in de koelkast, tot einde van de THT datum van de boter.

Dan ga je de taart bekleden met fondant of marsepein. Ik vind persoonlijk marsepein lekkerder, maar fondant is veel makkelijker om mee te werken.
Er zijn er miljoenen voorbeelden van taarten te vinden online, voor inspiratie kijk ik op Pinterest of gewoon google afbeeldingen, of je gebruikt je eigen fantasie natuurlijk ;)

Deze taarten heb ik gemaakt de afgelopen 2 jaar voor mijn kinderen:Voor de vormen en letters is het makkelijk om de klei-uitsteekvormpjes van de kinderen te gebruiken, of koekjes-uitsteekvormen.
 

Geen opmerkingen: