zaterdag 21 februari 2015

Hardlopen: De grootste zonde?

Per half jaar loop ik zo'n 1200 kilometer hard, dat betekent dus dat ik elk half jaar een paar nieuwe schoenen moet kopen om blessurevrij te kunnen blijven lopen.

Toe ik 4 jaar geleden startte heb ik mijn eerste paar Asics gekocht (à  €35,-)bij Scapino. Ze waren niet al te duur en ik kon er best op lopen. Toen ik de smaak te pakken had en het bleek dat dit niet een bevlieging was maar een nieuwe levensstijl heb ik me toch eens een paar schoenen aan laten meten bij Run2day in Emmen. Ik heb een aantal schoenen aangepast, heb een teststukje gerend op het parcours en dit werd vastgelegd met een camera. Ik had last van overpronatie vond de verkoper daar en vertrok met een paar Nikes à €100,-. En dan was dat nog een aanbieding, omdat dat een paar uit een oude collectie was.

Daar heb ik zo'n anderhalf jaar op gelopen, tussendoor nog een paar Reebok hardloopschoenen gekocht bij Plutosport.nl, maar dat was ook een tegenvaller, goedkoop = slechte kwaliteit is mijn ervaring.

Toen kreeg ik toch wel last van mijn knie bij het rennen, niet zo gek na 2000 km en heb ik een paar nieuwe schoenen aangeschaft bij Intersport in Hoogeveen. Hoe anders ging het verkoopgesprek daar! Wist ik veel dat schoenen helemaal niet zo lang meegaan. Ik dacht dat je elk jaar een nieuw paar moest kopen, dat las ik namelijk overal, maar het is wel afhankelijk van het aantal kilometers wat je per jaar loopt. Ik loop best veel, na 1000 tot 1200 kilometer zijn ook de dure hardloopschoenen gewoon af en moeten ze vervangen worden.

Daar heb ik kennis gemaakt met het merk Saucony. Wat een heerlijke schoenen waren dat zeg, de Triumph 10. Alsof ik op kussentjes liep, zo licht waren ze. Oh, en de overpronatie? Volgens deze verkoper had ik daar geen last van, maar kwam dat waarschijnlijk door het dragen van slechte kwaliteit schoenen, mijn allereerste paar dus. Zo had ik mijzelf een loopstijl aangemeten die niet helemaal goed was en leek het alsof ik last had van overpronatie. Ik vertrok met een paar neutrale schoenen, de Triumph 10 van Saucony à €150,-.

Een half jaar later, oftewel 1200 kilimeter verder, heb ik weer mijn schoenen bij Intersport in Hoogeveen gekocht. De Triumph 11 was net uit, de opvolger van de 10. De keuze was snel gemaakt, weer €150,- lichter.

Het is een flinke kostenpost, die hardloopschoenen. Over de Triumph 11 was ik lang niet zo tevreden als over de Triumph 10, de schoenen waren na 2 maanden al even sterk versleten als de 10 na een half jaar waren! Daar baalde ik flink van, betaal je zoveel geld, blijkt dat de kwaliteit erg tegenvalt.

Ik heb dus de grootst denkbare zonde van een hardloper begaan: Ik heb een paar tweedehands schoenen gekocht via Marktplaats.
De schoenen zagen er op de foto uit als nieuw, ze waren amper gebruikt en ik mocht ze overnemen voor €13,-! Heb waren schoenen van de Bowerman serie, net als mijn eerste Nikes die ik toen bij Run2day gekocht heb.
Volgens W. en zijn vriend M, verkoper in een sportzaak is het erg slecht om tweedehands schoenen te kopen, omdat de schoenen zich naar de voet van de drager vormen, dat is na 2 maal dragen al het geval.
Maar toch heb ik de gok genomen en heb ik ze gekocht, als ze nou echt zo waardeloos zaten had ik ze altijd voor mijn HIIT of workouts thuis kunnen gebruiken.

Bij het openmaken van de doos was ik erg aangenaam verrast, je kon echt niet zien dat de schoenen gedragen waren, ze zagen er echt nog als nieuw uit.
En, na 4 keer er op gerend te hebben en verschillende trainingen te hebben uitgevoerd kan ik zeggen dat het een goede gok was, ik heb dus een paar nieuwe schoenen voor €13,-!

Conclusie: Het kan dus wel, hardloopschoenen kopen via Marktplaats, je moet alleen veel geluk hebben en zelf veel onderzoek doen naar welke schoen bij jou past.

Optie 2: Zoek een sponsor ;)

Geen opmerkingen: