zaterdag 28 maart 2015

Gezond koken: Review van stoomoven van AEG

Het ene na het andere apparaat begeeft het, raakt beschadigd of krijgt kuren hier in huis, na de keukenkraan (stuk), blender (stuk), staafmixer (stuk), koffiezetapparaat (kuren), tablet (barst in het scherm), laptop (heeft af en toe een tik nodig en doet zijn naam geen eer meer aan: is alleen te gebruiken wanneer aangesloten op het laadsnoer) was het de beurt aan de combimagnetron.
Eerst viel de buitenste glasplaat eraf, doordat het plastic dusdanig afgebrokkeld was. Maar, als je er maar steeds aan dacht om het deurtje niet aan te raken met je blote hand, was de oven nog wel te gebruiken. Toen begon de coating aan de binnenkant los te laten. Niet lekker en al helemaal niet gezond, die zwarte stukken in mijn voedsel.

Tijd voor een nieuwe oven dus. Dat is dan wel het voordeel wanneer de boel stuk gaat: Nieuwe spullen uitzoeken! Aangezien vriendlief werkzaam is in de elektronicabranche, heeft hij er véél meer verstand van dan ik, hij is dus ook degene die de nieuwe oven uitgezocht heeft. En het is een stoomoven geworden, de KS8454801M van AEG. Omdat ik veel bak en kook en mij bezig houd met gezond eten is dit zeer geschikt voor mij aldus W.

Hij ziet er fantastisch uit, dat als eerste. De hele keuken heeft er een upgrade van gekregen! Hij is ook supermakkelijk in gebruik, het waterreservoir voor het stomen is uitneembaar en heel makkelijk te vullen onder de kraan.
Het bedieningspaneel is een touchscreen, erg handig. De deur is soft-close, ik hoef dus niet meer bang te zijn de deur te hard dicht te gooien ;)
Er zit een temperatuursensor bij, ideaal om bijvoorbeeld een stuk vlees nauwkeurig te garen. Je steekt de sensor in het stuk vlees en stelt een kerntemperatuur in, een rollade is bijvoorbeeld gaar bij 80 graden. Wanneer de kern van de rollade deze temperatuur bereikt heeft geeft de oven dit aan en is je rollade klaar. Nooit meer een stuk vlees dat gaar is van buiten maar nog rauw van binnen dus!

Ik heb een beenham bereid met de combinatie heteluchtoven en stoom, zo'n mals stukje beenham heb ik nog nooit gehad, het mes gleed er gewoon doorheen! Ook heel erg makkelijk, de rauwe beenham in de schaal leggen, 60 minuten op 160 graden en verder heb je er geen omkijken naar.
Niet eerst voorbraden of omdraaien of bedruipen met vet, gewoon in de oven één uur en klaar.

Er zitten ook voorgeprogrammeerde programma's op, bijvoorbeeld voor een pizza.
Je schuift de pizza in de over, selecteert het programma voor pizza, geeft aan dat het een pizza met dunne bodem is en drukt op start. Zelf nadenken is bijna niet meer nodig, de oven weet al op welke temperatuur en tijd je het beste resultaat krijgt voor je pizza.

Ik gebruik vooral de heteluchtoven voor mijn bananencake, wortelmuffins en havermoutkoekjes, maar je kunt er zóveel meer mee.
Sous-vide koken, inmaken, deeg rijzen, drogen, stomen, gratineren, broodbakfunctie,  slow cooking, lage temperatuur garen, ontdooien, borden warmhouden, pizzafunctie, bovenwarmte, onderwarmte, infrathermgrill; ik heb nog veel te proberen en ontdekken.

Ik ben er ontzettend blij mee, ik vond het nogal een grote uitgave maar ik ben blij dat we het wel gedaan hebben. Ik kan gewoon echt niet zonder oven en stomen is inderdaad helemaal super.

2 opmerkingen:

Albert zei

Bedankt voor de review! Ik was benieuwd of hij nog steeds zo goed bevalt wat jaartjes later? Wij overwegen namelijk ook deze aanschaf.

Debbie Haveman zei

Hallo Albert,

Ik ben nog steeds erg content met de oven, al moet ik zeggen dat de stoomfunctie ;lang niet zo vaak gebruikt wordt als ik zou willen.
Maar ik gebruik de oven bijna dagelijks, vind het ideaal ook om schoon te maken d.m.v. de reinigingsfunctie (wat ook stoom gebruikt) en sta zeker nog achter mijn keuze.

Veel succes met de zoektocht!

Groet, Debbie