woensdag 18 maart 2015

Hardlopen: Schoenen kopen én een gratis loopanalyse

Ik had een leuke financiële meevaller en besloot om toch nog een paar hardloopschoenen aan te schaffen. Niet dat de Nikes niet goed lopen, maar het is goed om minstens twee paar schoenen te hebben wanneer je bijna dagelijks loopt.

De afwisseling is goed voor de schoenen, deze moeten de tijd hebben om te herstellen van een training, zo gaat de demping langer mee. Dat betekent in de praktijk minstens 24 uur laten drogen, op kamertemperatuur.
De demping van de schoen is het belangrijkste natuurlijk, na 1000 km is de demping met zo'n 35% afgenomen en is het tijd voor een nieuw paar.

Ik merk het zelf altijd aan mijn knieën, zodra ik last ga krijgen van mijn knieën tijdens het lopen is het tijd voor een nieuw paar.
Ook is het beter om 2 paar schoenen te hebben van verschillende merken of types, zo went je lichaam aan verschillende belastingen, dit kan blessures voorkomen.
Ik ga graag naar Intersport Jan Bols in Hoogeveen, daar heb ik vorig jaar januari mijn eerste paar Saucony's gekocht (Triumph 10) en ben ik zo goed geadviseerd dat dat inmiddels mijn vaste adres is geworden voor het kopen van schoenen.

In juli heb ik de Triumph 11 van Saucony gekocht, deze waren nu wel af en toe aan vervanging. Ik heb de Nikes natuurlijk en gebruikte de Saucony's als extra paar, maar ik merkte dat dat voor mijn knieën echt niet goed was. Dus besloten om toch maar voor een tweede paar te gaan kijken, al is het wel een flinke smak geld, €150,-.

Vorig jaar juli had Intersport al een actie, namelijk minstens 25% korting op alle modellen, en dat was nu weer (of nog steeds?) het geval. Yes!
En er zijn rekken met sale, heel handig per maat gesorteerd.

In mijn maat, maat 43 wat de grootste damesmaat is, stond er nog 1 paar. De Triumph 11 van Saucony, nu van €150,- voor €90,-! Dus 40% korting, én in de te gekke kleurstelling blauw/roze (die ik in juli eigenlijk al wilde maar ze toen niet hadden)! Alsof het zo moest wezen ;)

Maar.. Ik zag dat ze sinds kort ook een running videoanalyse aanbieden in de winkel, daar was ik toch wel erg nieuwsgierig naar! Zouden deze schoenen wel de best passende zijn of kan ik toch beter overstappen of iets anders?

Ik heb dus de videoanalyse gedaan.
Super systeem: Eerst worden je voeten gescand en kun je op de computer heel nauwkeurig aflezen wat voor soort voeten je hebt, ik blijk holle voeten te hebben en rol dus licht naar buiten af. Ook is het nu officieel by the way: Ik heb maat 42. Door m'n eerste zwangerschap zijn mijn voeten dus nog 1 maat gegroeid. Tsja. Je krijgt er zoveel voor terug hè ;)
Verder moest ik nog aangeven dat ik een vrouw ben, hoeveel uren ik per week loop en dat ik tussen de 70 en 85 kg weeg.

Daarna de schoenen die ik op het oog had aangetrokken en een stukje gerend op de loopband (wil ik ook, voor thuis! Kan ik rennen wanneer R. slaapt, ideaal). Dat is gefilmd met een tablet, daarop was goed te zien dat ik mooi recht loop op deze schoenen, ze corrigeren dus voldoende van mijn ietwat naar buiten afrollende voeten.

Dus heb ik ze gekocht. En oh, wat loop dat weer lekker! Dat wat een verschil met de Nikes, deze schoenen van Saucony zijn toch echt wel van een heel ander kaliber. Gemaakt ook veel en ver mee te lopen, wie weet waag ik me wel weer aan een halve marathon dit jaar.

P.S.:
Omdat ik dus €60,- bespaard heb, heb ik mijzelf nog getrakteerd op een paar leuke leren enkellaarsjes die ik al een tijdje op het oog had. Ze waren nu voor de helft van de prijs én ik had nog een waardebon had van Schuurman Schoenen. Ik heb slechts 2 dagen getwijfeld voordat ik ze kocht, knap toch? Ik twijfel vaak zo lang dat wanneer ik eindelijk de knoop heb doorgehakt, de desbetreffende schoenen al verkocht zijn. Daarom heb ik zelfs helemaal niet getwijfeld (nou ja, alleen in de winkel dan. Maar dat was na de videoanalyse helemaal weg, die twijfel) over de aankoop van de hardloopschoenen, zo'n mooie aanbieding krijg ik niet snel weer!

Geen opmerkingen: