woensdag 22 april 2015

22 april: Dag van de aarde oftewel Earth Day


Op de jaarlijkse Dag van de Aarde worden wereldwijd evenementen georganiseerd om het bewustzijn van en de waardering voor de natuur te vergroten. Internationaal wordt deze dag gevierd in meer dan 175 landen en nemen meer dan 1 miljard mensen deel aan de evenementen.

Wereld Aarde Dag vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten in 1970. De oprichter was Gaylord Nelson, een senator uit Wisconsin, die geschrokken door een gigantische olielekkage in Santa Barbara opriep tot verzet. Op 22 april van dat jaar verzamelen 20 miljoen Amerikanen zich om te demonstreren voor een gezond en duurzaam milieu. 

In Nederland worden er sinds 2005 activiteiten op die dag georganiseerd.
Maar zo grootschalig als in Amerika is het hier (nog) niet. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Want een beter milieu begint bij jezelf!

Enkele voorbeelden wat er in Nederland georganiseerd is vandaag:
  • In de Artis in Amsterdam was vandaag de derde editie van de Dag van milieufilosofie met lezingen en presentaties van gerenommeerde sprekers. 
Daarbij werd de Wouter Achterberg-scriptieprijs uitgereikt aan de masterstudent met de beste scriptie op het gebied van de milieufilosofie, geschreven in 2013 of 2014. Wouter Achterberg (1941-2002) was een pionier in de Nederlandse milieufilosofie die zich bezighield met vele onderwerpen, waaronder duurzaamheid, grondhoudingen ten opzichte van de natuur, dier-ethiek, toekomstige generaties, milieu-ethiek, en politieke filosofie van het milieu.
  • Ik zag een oproep op social media van een imker om vandaag overal bloemen te zaaien voor de bijen, goede actie! 
Wat veel mensen niet weten is dat wij voor de productie van ons voedsel behoorlijk afhankelijk zijn van de bijen, deze kleine beestjes zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van 71%(!!) van alle gewassen wereldwijd. Bijen sterven massaal door een combinatie van pesticiden en fungiciden (bestrijdingsmiddelen) die voor hen fataal is.
  • Jongeren Milieu Actief wil vandaag in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven 1000 ‘seedbombs’ gaan rondstrooien: pakketjes van aarde, voedingsstoffen en zaadjes die, als ze ontkiemen, kleur brengen tussen het grijze beton. Leuk!
  • Ook Google speelt in op deze dag door een speciale Doodle te creëren. Google-gebruikers kunnen deelnemen aan de quiz: Welk dier ben jij? 
Image of your animal 
Ik ben de reuzeninktvis :)


Toch zou er veel meer ruchtbaarheid aan de Dag van de aarde gegeven moeten worden vind ik, er is zoveel meer uit te halen! Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de school, ook als ouder kun je op een leuke manier met je kinderen dit onderwerp bespreekbaar maken. Denk eens aan:
  • Bakken en versieren van lekkere popcakes. 
  • Kijk met oudere kinderen naar "An inconvenient truth", 
  • Zaai bloemen of plant bloemenstruiken voor de bijen, 
  • Maak (of koop) een insectenhotel.
  • Brainstorm eens samen wat jullie als gezin zouden kunnen doen, ook de kleine dingen maken al een verschil. Maak er een leuke mindmap bij en hang dit op een goed zichtbare plek. 
Awesome cake pops recipe - Love Earth -  http://www.thekitchn.com/thekitchn/green-ideas/happy-earth-day-and-earth-day-cake-pops-too-114904
We {Heart} The Earth | Elementary Earth Day Bulletin Board, brainstorming


Een ludieke actie om mensen aan het denken te zetten bijvoorbeeld, ik zag op de Facebookpagina van het Dagblad van het Noorden een geweldig leuke foto:

Sinds een paar dagen zijn er heel wat beelden in Groningen voorzien van een blauwe vuilniszak. Weet jij wie erachter zit en wat het idee is? Laat het ons weten! Mail naar stadsredactie@dvhn.nl.

Dat zou toch fantastisch passen bij de Dag van de aarde? Zoiets zet mensen op een leuke manier aan het denken, niet iedereen is geïnteresseerd in lezingen natuurlijk.

Ik hoop dat dit de reden was trouwens, ik heb geen idee. Dit was mijn associatie ermee, maar ik heb een rijke fantasie en associeer er graag op los. Wie weet was het gewoon een Zwollenaar op reis (Blauwvingers noemen ze de inwoners in Zwolle, vandaar die associatie). Misschien denk ik ook wel gewoon te moeilijk. 

Geen opmerkingen: