dinsdag 14 april 2015

Budgettip: Tuin opknappen d.m.v. hergebruik van oude stenen


Toen wij dit huis bijna 5 jaar geleden kochten, was er behoorlijk wat achterstallig onderhoud. De beste man had de afgelopen 8 jaar er niets meer aan gedaan zo'n beetje, zowel in als om het huis. De tuin was één grote chaos, we hebben (echt waar!) zo'n 14 bomen van minstens 5 meter hoog moeten kappen om de tuin enigszins begaanbaar te maken. Ook lagen er veel verschillende soorten stenen in de tuin, we hebben zelfs gehad dat we na het weg spitten van een laag zand weer een nieuw pad tegenkwamen, werkelijk.


Nou kun je al die stenen afvoeren naar de stort; kost geld, moet je een kar hebben én een auto met aanhanger.
Je kunt het ook weggeven aan familie (een neef met een groot stuk land die er wel belang bij heeft in ons geval, handig!) of op een weggeefhoek zetten in de hoop dat een ander er nog belang bij heeft en het op komt halen; kost je alleen wat moeite om een advertentie op internet te zetten én je moet thuis zijn wanneer het opgehaald wordt.
Je kunt het natuurlijk ook hergebruiken, dat is wat wij gedaan hebben met een deel ervan.

We hebben in de voortuin een bloembak gemaakt van roze klinkers, gewoon op elkaar stapelen en vastplakken met montagekit, dat staat als een huis! Van binnen de bak bekleden met worteldoek, er een lading zwart zand in doen en dan de planten. Ik heb het volgezet met de hortensia's die het binnen bij mij in huis een week begeven, ze doen het buiten erg goed.

We hebben ook nagenoeg geen nieuwe planten gekocht trouwens, het voordeel van de jungletuin was dat er planten genoeg stonden, na een snoeibeurt zagen ze er weer prima uit. Het boompje in de voortuin (Japanse esdoorn dacht ik?) komt daar mooi tot z'n recht.
W. heeft een cirkel gemaakt van gehalveerde metselstenen die we nog hadden liggen en dit opgevuld met grind wat we nog over hadden van het beton maken voor de blokhut.
De voortuin is eindelijk af nu! De brievenbus hebben we wel nieuw gekocht, voor €50 werd ie thuis afgeleverd. Het bankje hebben we voor de helft van de prijs weten te scoren bij Karwei.In de achtertuin hebben we ook een bloembak gemaakt van grote zwarte stenen die her en der in de tuin lagen. Met een rijtje buxus erin lijkt dit erg leuk, een mooie afscheiding tussen border en terras.
De borders hebben we gemaakt van de gigantische lading keien die we tegenkwamen tijdens het op orde brengen van de tuin. Ik ben er nog steeds erg blij mee, het lijkt leuk en heeft ons niets extra's gekost.

Oh ja, mocht je nog belang hebben bij grind of scherp zand, we hebben van beide nog een stuk of 5 kruiwagens vol liggen, gratis af te halen! :D

Geen opmerkingen: