donderdag 7 mei 2015

Lekker en simpel: Scones maken

Leuk om voor je (schoon)moeder te maken voor zondag a.s., lekkere scones voor bij de thee. Ik weet zeker dat mijn moeder dit erg zou waarderen. Of maak er een complete high tea van, leuk als verrassing voor Moederdag!
De Scones
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2,5 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram boter of margarine
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels suiker
- 3/4 deciliter melk
- 1 ei

Oven voorverwarmen op 225°C.
Bakblik met bakpapier bekleden of met flink wat bloem bestrooien.
Bakmeel, bakpoeder en zout boven kom zeven en de vanillesuiker en suiker toevoegen. Meng het geheel goed door. Smelt de boter (bijvoorbeeld in een kommetje in de magnetron) en klop ondertussen het ei met de melk los. Bewaar een halve eetlepel en schenk de rest van het mengsel en de gesmolten boter bij het bakmengsel. Kneed het geheel tot een samenhangende bal. Het is een plakkerig geheel, maar door het te blijven kneden wordt het steeds beter handelbaar. Eventueel wat bloem toevoegen.
De deeg tot een lap van ongeveer 2,5 centimeter dik uitrollen en er in totaal zo’n 8 rondjes uit steken (bijvoorbeeld met behulp van een koffiekopje). De rondjes op het bakblik leggen en met de rest van het melkmengsel bestrijken. Bak de scones in het midden van de oven in circa 10 minuten lichtbruin. Let op! De scones moeten licht terugveren als je je vinger erin duwt. Iets langer bakken mag, maar ze moeten niet hard worden!
Scones uit de oven op een rooster af laten koelen.

Lemon Curd
Ingrediënten:
- 2 citroenen
- 150 gram boter
- 2 eieren
- 125 gram witte basterdsuiker

Pers de citroenen uit en verwarm het sap met de boter in een steelpan op laag vuur. Mix ondertussen met een garde de eieren met de suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg, als de boter gesmolten is, het citroensap-botermengsel bij het ei-mengsel. Roer goed door en giet het geheel weer terug in het pannetje. Breng al roerend aan de kook. Draai dan het vuur laag en warm nog 2 minuten door. Blijf roeren.
Schenk dan de lemon curd in een weckpot van circa 400 ml, of in een schaal (afkoelen, afdekken en in de koelkast zetten). In een afgedekte schaal is de lemon curd zo’n twee weken houdbaar.
Ook kun je het kant en klaar kopen in de supermarkt, mocht je niet zoveel tijd (of zin) hebben.

Jam
Kant en klaar uit een potje naar keuze. Zwarte kersen vind ik zelf erg lekker erbij.

Clotted Cream
Ingrediënten:
- 250 gram Mascarpone
- 125 crème fraîche

Klop de crème fraîche en de mascarpone samen lobbig met een garde. En voila! Je clotted cream is klaar. Het is ook kant en klaar te koop bij de Jumbo, mocht je niet zoveel tijd hebben.

Zo eet je een scone:
- pak een scone;
- snijd hem door de helft;
- bestrijk beide helften met mìnstens 1 centimeter clotted cream;
- bovenop de ene helft een bescheiden laagje lemon curd;
- en op de andere helft een laagje jam.

Geen opmerkingen: