dinsdag 19 mei 2015

Simpele maar overheerlijke hachee

Hachee van Annemarie
Ik eet al weken (zo goed als) vegetarisch en dat bevalt me eigenlijk best prima. Ik gebruik geen vleesvervangers, maar gewoon wat extra groentes en ik mis het ook niet om eerlijk te zijn. Mijn moeder en oma waarschuwden mij ervoor dat ik op deze manier wel gauw een vitamine B12 tekort kan oplopen, dit zit namelijk alleen maar in dierlijke producten.

Helemaal overstappen op vegetarisch eten ga ik (nog) niet doen, ik koop wel alleen nog maar scharrel- of (het liefst) biologisch vlees.

Een echt lekker vleesgerecht vind ik hachee. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, het moet alleen een paar uur stoven.

Ik wil als het kan koken zonder pakjes en zakjes en zonder suiker, de recepten die ik vond online zat óf appelstroop, óf ontbijtkoek of suiker in. Met dit makkelijke recept, waarvoor je vast (bijna) alles wel al in huis hebt, zet je toch een heel smaakvol gerecht op tafel, zonder onnodige toevoegingen.


Ingrediënten:
 • 600-700 gr. magere runderlapjes in blokjes 
 • 50 gr. (room)boter/kokosolie/olijfolie
 • 5 grote uien in ringen 
 • 1 teentje knoflook; fijngesneden (of knoflookpoeder)
 • 2 el bloem 
 • 3/4 l. vleesbouillon 
 • 2 kruidnagels (of gemalen kruidnagel)
 • 2 laurierblaadjes 
 • 1-2 el azijn (rodewijn-, balsamico-, appel-, natuurazijn, het is maar net wat je in huis hebt) 
 • zout
 • peper
 • Extra kruiden als: tijm, marjolein, kurkuma, koekkruiden (tip van mijn oma)

Bereiding:

Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het in boter in 5-10 minuten rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en houd het warm. Bak de uien en knoflook ca. 8 minuten in het braadvet. Doe het vlees terug, strooi de bloem erover en schep alles goed om. Bouillon erbij. Voeg kruidnagels, laurierblaadjes en azijn toe en laat de hachee 2 tot 2,5 uur zachtjes stoven.
Langer mag natuurlijk altijd, hoe langer het opstaat, hoe lekkerder het is vind ik.
Vind je het wat te dun, haal dan de deksel van de pan na 2 uur stoven en laat het nog een half uurtje op het vuur staan om in te dikken. Een beetje maizena erdoor bindt de saus ook (en geeft sneller resultaat).

Lekker met rodekool en gekookte aardappels. Vergeet niet de kruidnagels en laurierblaadjes eruit te halen!

Tip:

Je kunt de hachee 1 dag van te voren maken, de smaken kunnen dan goed intrekken. Verwarm onder af en toe roeren op laag vuur.

Geen opmerkingen: