zaterdag 8 augustus 2015

Gezond en lekker: Witte en pure chocolade maken


Ik heb zó iets lekkers gemaakt! Het is echt ongelofelijk goed gelukt :) Namelijk chocolade (of fudge kun je het ook noemen, lijkt het ook wel op), gevuld met allerlei lekkers wat ook nog eens goed voor je is. Natuurlijk moet je je hier niet te veel van eten, want er zit dan wel geen suiker in en verder alleen maar goede producten, er zitten ook wel behoorlijk wat calorieën in, vergelijkbaar met een reep chocolade. Dus hou de porties klein en geniet zonder schuldgevoel!

Ik ben geïnspireerd door de recepten van  Kiwi en zo voor de pure chocolade en paleo made simple voor de witte chocolade, maar heb er mijn eigen draai aan gegeven. Omdat ik niet kon kiezen, heb ik ze allebei gemaakt!


Benodigdheden voor ca. 18 porties:
 • 200 gram santen (blok koop je bij de supermarkt, staat bij de oosterse producten)
 • 100 gram kokoksolie (plusminus, ik gebruikte 5 flinke eetlepels)
 • 50 gram kokosschaafsel
 • 4 eetlepels honing
 • 1/2 theelepel vanillebourbon (uit mijn gewonnen Ecomarkt pakket)
Voor de witte chocolade heb ik er nog aan toegevoegd:
 • gojibessen (aanbieding bij Etos, zijn ook erg lekker, niet droog en taai)
 • doosje gedroogde abrikozen en rozijnen (AH, handige porties voor kinderen)
 • pecannoten, klein gehakt
Voor de pure chocolade heb ik er aan toegevoegd:
 • 3 eetlepels cacao
 • snufje kaneel
 • pecannoten, klein gehant
 • amandelen. klein gehakt

Bereiding:

Verwarm de santen (au bain marie is het makkelijkst, anders op de laagste stand op je kookplaat/gasfornuis), zodat deze vloeibaar wordt. Het was zo warm in huis gisteren, dat ik het al vloeibaar in de kast had liggen, handig :P
Roer de kokosolie erdoor (ook dat was al vloeibaar door de warmte, anders eerst laten smelten). Meng de 4 eetlepels honing erdoor, voeg dan de vanillebourbon en kokos toe.

Ik heb een siliconen muffinvorm gebruikt, omdat je de chocolade daar makkelijk uit kunt halen. Ik heb 6 vormpjes gevuld met het witte mengsel, twee eetlepels per vormpje en toen de bessen, fruit en noten toegevoegd.


Voeg dan de cacao en kaneel toe aan het overige witte kokosmengsel, roer het goed door. Meng de pecannoten en amandelen erdoor en vul de vormpjes met dit mengsel. 2 eetlepels per vormpje is een mooie portie vind ik, maar omdat ik te weinig ruimte had heb ik de vormpjes vol gegoten. 
Je kunt de chocolade makkelijk in porties hakken gelukkig :)

Laat het even een 5 tot 10 minuten staan wanneer je het uit de diepvries haalt, hak het eventueel in stukjes en eet smakelijk!


Geen opmerkingen: