donderdag 3 september 2015

DIY: Tv meubel van fineer opknappen


Ons tv-meubel dateert nog uit ons vorige huis. Het was er één van de Ikea en dan de goedkopere variant. Ikea heeft namelijk ook genoeg kwaliteitsspul, maar de goedkopere meubels moet je wanneer ze eenmaal in elkaar zitten niet meer uit elkaar halen om te verhuizen eigenlijk.

Ook speelden de kinderen er veel op en waren er al wat beschadigingen/deukjes te zien, het is geen massief hout dus dat is lastig bij te werken dan. En het meubel was ook wel wat aan de kleine kant.
Genoeg redenen voor een ander meubel dus. Maar wat voor één? Zelf één maken? Toch een nieuwe kopen?

Toen zag ik op de weggeefhoek een donkerbruin meubel staan. Er had een aquarium bovenop gestaan en daardoor was er een grote kring in getrokken. De bovenkant was behoorlijk gehavend, maar ik dacht dat ik het meubel wel een tweede leven in kon blazen door het te schuren en dan te schilderen. Het leek op de foto op een massief houten meubel en hij was gratis af te halen, dat is de gok dan wel waard, niet?

Ik had geluk en werd uitgekozen uit alle gegadigden om het meubel op te halen. Helaas bleek het niet massief hout te zijn, maar spaanplaat met een fineerlaagje. Afijn, ik durfde niet te zeggen dat ie me nogal tegenviel en heb hem dus maar wel meegenomen.

Ik heb het meubel geschuurd met de schuurmachine, want met de hand kreeg ik de aangetaste laag er niet vanaf. Toen heb ik toch maar een poging gedaan om het meubel te schilderen, ondanks dat ik er een hard hoofd in had. Het meubel was zo glad, ik dacht dat ze verf niet zou hechten, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn! Één laag grondverf en twee lagen Histor zijdeglans verf verder heb ik nu een prachtig en riant meubel voor de apparatuur van de tv én twee lades om mijn kaarsen e.d. in op te bergen.


Het oude meubel heb ik nog een bekende blij mee kunnen maken trouwens, leuk is dat toch om iets waar jij flauw van bent weg te geven?

Geen opmerkingen: