maandag 5 oktober 2015

Gezond en lekker: Groente- en fruitbox testen


Ik was één van de gelukkigen die werd uitgekozen om een groente; en fruitbox te mogen testen! Superleuk, maar omdat het nog in de testfase zit zal ik de naam niet noemen. Via de Facebookpagina van het bedrijf kon je je opgeven, zo makkelijk kan het zijn ;)

Het werd thuisbezorgd door PostNL in een speciale vershoudbox, ook voor de bezorger was het de eerste keer dat ze zo'n box moest afleveren. Je moet er ook voor thuisblijven, als je niet thuis bent om de box te ontvangen wordt ie weer teruggestuurd naar het bedrijf, dit om de versheid van de producten te kunnen waarborgen. Logisch. Gelukkig krijg je wel per mail een tijdvak waarbinnen ze de box komen bezorgen, bij mij was dat tussen 18.00 en 21.30 uur.

Ik heb wel al vaker de aanbiedingen van Hello Fresh voorbij zien komen natuurlijk, het is ook echt in opkomst de maaltijdboxen.
De Albert Heijn bijvoorbeeld heeft nu ook een Allerhande box, helaas bezorgen ze nog steeds niet bij ons in de straat (stom hè? Online winkelen bij de AH kan ik dus ook niet, omdat ons adres niet in het bezorggebied ligt).
Mijn moeder krijgt deze week de Mathijs box, die is ook inclusief het vlees.

Het klinkt ideaal, je hoeft een paar dagen niet na te denken over wat je gaat eten, het wordt met recepten en in afgepaste porties bezorgd. Maar het is ook best wel prijzig vind ik, voor 3 dagen ben je al snel ruim €50,- kwijt.

In de box die ik kreeg zaten alleen groenten en fruit en 4 recepten.
De inhoud:
 • bieten
 • stronk bleekselderij
 • 500 gr. sperziebonen
 • 8 appels
 • 8 peren
 • 2 stronken broccoli
 • 500 gr. aardbeien
 • 500 gr. pruimtomaten
 • galiameloen
 • 3 uien
 • verse dille
 • verse basilicum
 • kilo vastkokende aardappels
 • soepgroentepakket
De eerste dag aten we de soep (receptkaart). Ik maak het wel vaker zelf, maar dan koop ik alsnog een zakje gesneden soepgroente, ik heb nog nooit de groente los gekocht. Het is eigenlijk ontzettend simpel; een bloemkool, prei, winterpeen en ui in stukjes snijden, in de bouillon doen. Even koken, de peterselie en selderij snijden en toevoegen en klaar!
Ik had nog soepballetjes in de vriezer liggen en heb deze nog toegevoegd en we hebben er stokbrood bij gegeten om er een volwaardige maaltijd van te maken. Dat was lekker, ga ik zeker vaker doen!Dag twee heb ik de pond sperziebonen gekookt voor mijzelf en gegeten met twee champignon/geitenkaas burgers. Simpel en snel klaar maar overheerlijk! Plus vegetarisch én koolhydraatarm.


Dag 3 heb ik pasta gemaakt (eigen recept) van pruimtomaten, 3 stengels bleekselderij, 1 ui en basilicum. Ik heb er nog champignons, paprika en een blikje tomatenpuree aan toegevoegd, plus een halve pond gehakt en driekleuren farfalle. Bij mijzelf om het af te maken nog wat geitenkaas, de rest van het gezin houdt daar niet van.


Dag 4 maakte ik beef teriyaki (receptkaart) van 1 stronk broccoli en een ui. Verder nog kastanjechampignons, 2 paprika's, 350 gr. biefstukpuntjes, teriyaki saus en 200 gram basmatirijst. Smaakte prima, maar toch was ik wel blij dat ik wat extra groentes aan toe gevoegd had. Broccoli alleen vond ik wel erg karig.


Dag 5 heb ik chili con carne gemaakt (eigen recept) van 4 stengels bleekselderij en een ui, paprika, blik kidneybonen, blik bonenmix met mais, uitgebakken spekjes, biologische chipolataworstjes en een restje rijst van de vorige dag. Natuurlijk flink gekruid met chilipoeder, paprikapoeder, kurkuma, peper, knoflookpoeder en komijn. Chili con carne is ideaal om je restjes in te verwerken, het anti-verspillingsgerecht bij uitstek ;)
 • De aardbeien heb ik dag 2 als lunch gegeten, de meloen op dag 5. 
 • De aardappels heb ik gekookt en geserveerd met spinazie en procureurlapjes (dag 6).
 • Het restant bleekselderij heb ik in de juicer een heel gezond sapje mee gemaakt, samen met twee peren en wat boerenkool. Ook de peuter vond dat sapje wel ok.
 • De appels eet ik gewoon los als tussendoortje, gebruik ik in de havermout 's ochtends en heb ik een havermout-appelkoek mee gemaakt.
Ik heb nu alleen nog de bietjes, enkele peren en de dille over. Dille smaakt lekker met vis, dat zal ik van de week nog gaan maken en de bietjes ga ik óf bietenmuffins van maken, naar een recept van Rens Kroes, óf ook in de juicer gooien voor een gezond groentesapje.

Conclusie: Ik vind het echt ideaal, zo'n pakket. Ik at veel meer groente dan normaal, ik werd er ook creatief van. Bleekselderij koop ik bijvoorbeeld nooit, maar blijkt erg lekker te zijn in zowel de pastasaus als in de chili con carne.
Normaal bedenk ik een gerecht rondom het vlees of bij de pasta/aardappels/rijst, nu was de groente mijn uitgangspunt.
Ik heb toch zelf nog wel wat groentes bij gekocht om het gerecht echt naar mijn eigen smaak te maken, wel vind ik het fijn dat de groentes uit de box veelal biologisch en lokaal geproduceerd zijn. Als het niet al te prijzig gaat worden heb ik absoluut wel interesse in een abonnement op de groente- en fruitbox van het bedrijf waarvoor ik het getest heb.

Ik ga dan wel vaak op maandag naar de markt om groente en fruit te kopen, ik kom toch altijd met hetzelfde thuis en dat is best jammer.
Het zou leuk zijn wanneer er een box zou zijn waarbij je wekelijks groente (en fruit) krijgt met (lokale) seizoensproducten! Zo eet je eens wat anders en draag je bij aan een beter milieu.

Geen opmerkingen: