maandag 7 december 2015

Budgettip: Kerstboom en -versiering

"It's the most wonderful time of the year"
Traditiegetrouw staat de kerstboom in huize T. op 6 december op zijn plek, ook dit jaar. Ik kon niet wachten om hem op te zetten, ik kan zo genieten van de gezelligheid en sfeer in mijn huis. Ook L. is stapelgek op de lichtjes, als het aan hem ligt is alle kerstverlichting de hele dag aan. Dat begint meteen 's ochtends al wanneer we beneden komen, het eerste wat hij doet is naar de kerstboom lopen en wachten totdat één van ons de lampjes aandoet.

Ik woon alweer ruim 10 jaar samen met W. en in die tijd hebben we een flinke collectie kerstspullen opgebouwd.
Waar we vroeger elk jaar naar tuincentrum Oostenrik in Denekamp gingen om kerstversiering aan te schaffen (megagroot complex, daar hebben ze echt alles, vaak voor een leuk prijsje), koos ik er dit jaar voor om niets nieuws aan te schaffen.

Ik ben ooit begonnen met zwarte kerstballen, later kwam crème, toen goud en daarna zilver en wit. Van traditionele kerstballen naar houten ornamenten; mijn stijl heeft nogal wat veranderingen doorgemaakt. Volgde ik voorheen de trends en koos ik voor wat hip en trendy was, kies ik nu voor wat ik mooi vind, waar ik me goed bij voel en waar een herinnering bij zit.

Nu ben ik meer voor de etnische look gegaan, een combinatie van zilveren herten (Oostenrik), engelenvleugeltjes (Oostenrik), wax sterren (Kruidvat) en wax klokjes (Riviera Maison), witte houten huisjes (Kruidvat), vilten sterretjesslingers (Hema), gekleurde papieren klokjes (Hema) en de zelfgemaakte kerstballen met onze namen (woningdecoratie.nl voor de stickers). Een glazen engeltje hangt bovenin voor mijn schoonvader, het hart van koperen belletjes is voor L., omdat hij het geluid zo leuk vindt. Natuurlijk hangt de kerstbal die L. enkele jaren geleden gemaakt heeft er ook in.
De boom is een erfstuk van W.'s oom en gebruiken we al 10 jaar, de rotan mand komt van de Action, die hebben ze elk jaar wel in de collectie.

Ook een budgetboom dit jaar?
  1. Kijk wat je nog in huis hebt en doe daar iets creatiefs mee, pimp je ballen met een tekst bijvoorbeeld, gebruik verschillende stijlen door elkaar om er echt jouw eigen unieke boom mee te maken. 
  2. Als je flauw bent van de kleur van de kerstballen kun je deze ook gaan schilderen, het schijnt een eitje te zijn met de decoverf van de Action.
  3. Koop kerstversiering eind december/begin januari in de opruiming (zo kom ik aan de wax sterren van Kruidvat bijvoorbeeld, evenals de houten huisjes) bij Hema, Kruidvat, Trekpleister etc. 
  4. Vraag kerstspullen voor Sinterklaas; ik heb mijn wax klokjes van Riviera Maison ooit gekregen voor Sinterklaas van mijn oma.
  5. Op de weggeefhoek worden in deze tijd ook kerstspullen aangeboden, hou deze ook in de gaten. Of wanneer je zelf teveel kerstspullen hebt, maak er een ander blij mee en zet het zelf op de weggeefhoek!
  6. Als je goed zoekt, kun je bij de kringloopwinkel voor een zacht prijsje aan verlichting komen. Wel even testen in de winkel natuurlijk!
  7. Een mooie krans maak je simpel zelf door een strokrans van de Action (€0,69 meen ik?) te bedekken met groen uit eigen tuin (ik heb conifeer takken gebruikt) en te versieren met kleine ornamentjes die je nog in huis hebt (of koopt bij de Wibra/Action/Zeeman etc.). De kralenketting had ik nog liggen, de belletjes en herten zijn van de Action.

Mijn verzameling muziekdoosjes links op de schouw (Oostenrik),
vredesduif op led, houten kerstbomen (Action) en vintage kerstman kaars.
De Lego kerstman (bovenin de houten boom) heb ik tijdelijk in bruikleen van L. ;)
Rudolph! Gekocht bij
de kringloop voor €2,-
Mijn kersttotem, enkele jaren geleden
gekregen van vriendin A.
Zelfgemaakte krans,
bordje van Riviera Maison

Dit jaar kreeg ik van vriendin A. een gave houten kerstboom! Lief hè? Past perfect.

Geen opmerkingen: