<script> <style>

vrijdag

Feesttaart: Monchoutaart met speculaasbodem en appeltjes van oranje #nobake


Speciaal voor Sinterklaas heb ik een variant bedacht op de in mijn familie zo populaire monchoutaart. Bijna elke verjaardag bij mij, m'n broertje of bij m'n moeder thuis komt ie op tafel.

Iets wat heel erg goed is moet je niet willen veranderen misschien, toch heb ik een poging gedaan met deze op het Sinterklaasfeest geïnspireerde variant. Een bodem van speculaasbrokken in plaats van de bastogne die we zo graag gebruiken en met een topping van appeltjes van oranje oftewel mandarijnen.

Ingrediënten:
  • 375 gram speculaasbrokken (met 250 gram heb je een dunnere bodem, moet ook lukken)
  • 200 gram monchou of roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 125 gram basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • blikje mandarijnen op sap
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 tl vanillebourbon
Bereiding:

Maal  de speculaasbrokken fijn in een keukenmachine, als je die niet hebt doe dan de speculaas in een zak en sla ze klein met een deegroller.
Smelt de boter in een pan en voeg de speculaaskruimels toe. Goed doorroeren zodat het goed gemengd is en een mooie, vaste bodem wordt.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm (26 cm), vet de rand in met boter en bedek de bodem met de speculaaskruimels. Druk het goed aan, met de bolle kant van een lepel bijvoorbeeld. Zet in de koelkast om te harden.

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water.

Klop de monchou met de basterdsuiker en vanillebourbon romig. Klop dan in een andere kom de slagroom stijf met het zakje klopfix erdoor.
Spatel de slagroom door het monchoumengsel en bedek de taartbodem hiermee. Zet weer in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de inhoud van het blikje mandarijnen in een pan. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg de gelatine toe aan de warme mandarijnen in sap. Zet het vuur uit, roer door tot de gelatine is opgelost. Giet dan dit mengsel op de taart en laat het nog minstens 4 uur lang opstijven in de koelkast.

Hij was trouwens ook goedkoop om te maken:

  • Roomkaas Jumbo €0,49
  • Slagroom €0,45
  • Mandarijnen op sap: €0,69
  • Speculaasbrokken: Gratis bij Jumbo bij inlevering van 5 bonnetjes (kassabonnenactie)
  • Gelatineblaadjes had ik nog op voorraad
  • Vanillebourbon had ik nog op voorraad
  • Roomboter had ik nog op voorraad
  • Klopfix had ik nog op voorraad
  • Basterdsuiker had ik nog op voorraad

Geen opmerkingen: