maandag 14 december 2015

Gezond en lekker: Stoofpotje rundvlees met veel groentes

Heerlijk vind ik het, dat ik de tijd heb om uitgebreid te koken. Ik ben ook nog steeds zó ontzettend blij met mijn braadpan, die ik een tijd geleden voor mijzelf gekocht heb bij de Albert Heijn, Het was zo'n mooie aanbieding; €25,- (in plaats van €80,-) voor een gietijzeren, geëmailleerde braadpan die ook nog eens geschikt is voor inductie. Een groentecurry, hachee of een winterse stoofpot; ik draai mijn hand er niet meer voor om sinds ik met deze pan kook :)

Vandaag maak ik een kruising tussen hachee en boeuf bourgignon, maar dan met wat minder vlees en extra veel groentes. Deze combinatie heb ik bedacht omdat ik dit in de koelkast en/of diepvries had liggen. Ik eet af en toe nog vlees, maar kan kies ik wel voor Iers kwaliteitsvlees.


Minderen qua hoeveelheid vlees wil vaak prima, waar ik vroeger standaard een pond rundergehakt gebruikte voor de pasta, deel ik die pond nu in tweeën of in drieën. Vlees is toch best wel een luxeartikel vind ik, dat hoeft heus niet elke dag en al helemaal niet in enorme hoeveelheden. Minder vlees eten is beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Mijn gezin gaat er gelukkig wel in mee, hoewel ik zelf vaak een vleesvervanger eet of het vlees gewoon achterwege laat bij de maaltijd, dat de hoeveelheid minder is vinden ze niet zo erg.
Als ik chili maak, braad ik wat worstjes voor mijn mannen voor erbij, in plaats van gehakt te gebruiken in de chili. Zij blij, want vlees en ik blij, want vegetarisch.

Ingrediënten:
 • 400 gram hacheevlees
 • 100 gram panchetta
 • 5 uien
 • 2 winterpenen
 • 250 gram champignons
 • 250 gram cherrytomaten
 • 3 tenen knoflook
 • 3 à 4 eetlepels balsamicoazijn
 • 750 ml runderbouillon
 • 2 eetlepels bloem
 • roomboter om in te bakken
 • 3 laurierblaadjes
 • 1/2 tl kruidnagel
 • 1 tl marjolein
 • 1 tl tijm
 • 1 tl koekkruiden
 • zout en peper
 • flinke scheut rode wijn
Bereiding:

Bak de panchetta 10 minuten op een zacht vuur aan (je hebt geen olie of boter nodig) en haal het spek uit de pan.
Bestrooi het hacheevlees met zout en peper, braad het aan zodat het rondom bruin is in het vet van de panchetta. Haal dit eruit als het bruin is.
Snij de uien in ringen, de winterpeen in plakjes en pers de knoflookteentjes. Verhit wat roomboter in de braadpan (want waarschijnlijk heb je geen vet genoeg meer om te bakken) en bak de uien, winterpeen en knoflook circa 10 minuten.
Doe dan het hacheevlees en de panchetta weer in de pan, strooi de twee eetlepels bloem erover, roer goed door.
Voeg dan de bouillon, rode wijn en balsamicoazijn toe, voeg alle kruiden toe, roer goed door en stoof dit zachtjes minstens 2,5 uur.
Voeg na 2,5 uur de champignons en gehalveerde cherrytomaatjes toe. Laat nog een half uurtje lekker sudderen.

Vind je het wat te dun, haal dan de deksel van de pan en laat het nog een half uurtje op het vuur staan om in te dikken. Een beetje maizena erdoor bindt de saus ook (en geeft sneller resultaat).

Ik heb de stoofpot in totaal 5 uur op laten staan, 3 uur met deksel en 2 uur zonder om in te dikken. Niet schrikken van de lange ingrediëntenlijst, ik mag graag koken met wat voorhanden is. Ik had bijvoorbeeld nog wat panchetta in de diepvries liggen, dit combineert goed met hacheevlees, a la boeuf bourgignon, daar wordt ook spek bij gebruikt. Champignons zijn we allemaal dol op, cherrytomaatjes lagen ook nog in de koelkast en moesten op, ik heb alles gebruikt en het smaakt fantastisch! Creatief koken, ik hou er van :)

Ik heb de stoofpot gecombineerd met gnocchi, een onwaarschijnlijke combinatie op het eerste gezicht misschien, maar erg lekker! Natuurlijk passen gekookte/gestoomde aardappels hier goed bij, evenals aardappelpuree. Of rijst, misschien zelfs wel pasta. Dat ga ik een volgende keer proberen, want pasta wordt hier graag gegeten.


Geen opmerkingen: