dinsdag 19 januari 2016

Depressie: Schilderen als verwerking

M'n therapeut zegt het al heel erg lang tegen mij dat ik eens moet nadenken of ik mijn gevoel ook kan reguleren door middel van creatief bezig zijn. Nou is bloggen dat natuurlijk, creatief bezig zijn; alles wat je creëert is een vorm van creativiteit en geeft mij veel voldoening, maar toch is schilderen echt de ultieme vorm van creatief bezig zijn vind ik; van een wit doek iets maken.

Ik heb er heel erg lang niet aan toe willen geven, angst om te falen denk ik, maar gisteren was de behoefte om te gaan schilderen heel sterk. Ik had een waardeloze dag, voelde me vreselijk.
Gisteren is namelijk de dag dat ik officieel niet meer in dienst ben, de dag dat mijn ontslag realiteit is. Ook gaat het de laatste weken moeilijk met L., álles is een strijd, echt a-l-l-e-s. Zwaar vermoeiend, ik slaap er slecht door wat maakt dat ik minder kan hebben van hem (en de rest van de wereld) waardoor er nog sneller strubbelingen ontstaan. We lijken in een negatieve spiraal te zitten momenteel.
En het gedoe met indicaties, instanties en dergelijke is ook nog steeds niet voorbij.

Gelukkig heb ik lieve vriendinnen om me heen en een fantastische vent die het helemaal niet erg vind dat ik 's avonds het liefst alleen ben, dat ik al om 8 uur naar bed ga of dat ik op elk mogelijk moment ga hardlopen.Mijn creatie van gisteren is wel erg toepasselijk bij de Blue Monday, 's jaars meest deprimerende dag. Wat het voorstelt is een zwarte lucht met bloedende blauwe harten. Zo voelt voor mij mijn depressie. Het sijpelt langzaam naar binnen. Het zwart wordt steeds groter.

Wel grappig; mensen reageren óf dat ze het heel gaaf vinden en het snappen, de gedachte erachter, of mensen reageren niet. Of een tsja.. wanneer ik er naar vraag, zoals bij W.
Geeft niks, het heeft mij geholpen en luchtte op, toch voel ik wel meteen weer wat ik gisteren voelde als ik er naar kijk. Is dat de definitie van kunst, dat het iets met je moet doen? Of dat nou walging of bewondering is; áls het maar iets meer oproept dan een tsja..? :D

Ik heb ook nog iets heel vrolijks gemaakt, namelijk de Engelse woordenboekdefinitie van het woord love. Daar kwamen meer reacties op, toch iets duidelijker definieerbaar wat het moet voorstellen denk ik :)Creëren, dat vind ik heerlijk en gelukkig kan dat op veel verschillende manieren ;) 

Geen opmerkingen: