zaterdag 16 januari 2016

Gezond en lekker: Brownie met amaranth en pistachenoten


Amaranth, wat kun je er mee? Het is een neefje van de quinoa en prima te gebruiken als rijstvervanger in je warme maaltijd. Maar wist je dat je het ook kunt poffen? Dan wordt het een soort van mini-popcorn. Dat is lekker om zo te eten, eventueel met een beetje olijfolie en zout, je kunt het gebruiken als topping voor je kwark maar het is ook goed te verwerken in raw food snacks, zoals een brownie gemaakt van dadels en cacaopoeder.

Zo pof je de amaranth:


Zorg ervoor dat de pan goed heet is, anders poft het niet, maar té heet zorgt ervoor dat de amarant verbrandt. Het is even zoeken naar de juiste temperatuur, dit verschilt per pan en per fornuis. Ik ben er wel achter dat het beter lukt in een kookpan dan in een koekenpan.

Ingrediënten voor de brownie:
  • 250 gram medjouldadels, ontpit
  • 1 flinke eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 75 gram pistachenoten
  • 10 eetlepels gepofte amaranth
Bereiding:

Maal de pistachenoten fijn in een keukenmachine of blender en doe dit apart in een bakje.
Maal dan de dadels fijn in de blender. Smelt intussen de kokosolie (even in de magnetron). Voeg de cacao aan de dadels toe en meng dit in de blender. Voeg dan de pistachenoten, kokosolie en amaranth toe en laat de blender dit mengen.
Als het gemengd is, dat is wanneer het 1 grote klont is, doe je het in een brownievorm of glazen schaal, druk het goed aan op de bodem en zet het voor een uurtje in de koelkast.

Geniet ervan!

Geen opmerkingen: