vrijdag 1 januari 2016

Gezond en lekker: Linzen met geitenkaas

Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten en een prima vleesvervanger. Ik eet graag bonen, de rest van het gezin is wat minder enthousiast erover en dus staat het minder vaak op het menu dan ik zou willen.

Vanmorgen ben ik de dag begonnen met een hardloopronde van 8 kilometer. Goede start van het nieuwe jaar hè? W. en de kinderen waren gezellig mee op de fiets.
's Middags heb ik voor het eerst in mij leven een nieuwjaarsduik gedaan. Dat was gaaf, maar toch wel erg koud! Ik heb nog wat oliebollen die van gisteren overgebleven waren soldaat gemaakt na afloop, die had ik wel verdiend vond ik.
*De oliebollen met stoofpeertjes en witte chocolade zijn echt súuuuuuperlekker, met stip de lekkerste oliebollen die ik ooit heb gehad. En doordat ik ze in de oven gemaakt heb, waren het ook geen vette bollen. Ideaal!*

De winkels zijn dicht vandaag, het was voor het avondeten dus kijken wat er nog in de (koel)kast en diepvries lag.
Vriendlief had zin in een rollade, die heb ik dus voor hem gebraden en gestoomd. Het schijnt erg lekker te zijn uit de stoomoven, zeer mals en sappig. Dat kauwt ie dan ook echt in zijn eentje op zo'n rollade, 't is een enorme carnivoor.
Voor de kinderen heb ik een pizza margherita in de oven geschoven, ik had zelf erg zin in een gezonde maar toch lekker verwarmende en vullende maaltijd.

Enkele weken geleden heb ik via de weggeefhoek een blik linzen gekregen van iemand die dat niet lustte. Ik ben er dol op! Het is beter om de gedroogde variant te gebruiken, maar dat is minder geschikt voor spontane maaltijden; je moet ze namelijk eerst een nacht weken en dan nog enkele uren koken in verband het giftige lecithine wat de rauwe vruchten bevatten.
In de diepvries had ik nog geitenkaas liggen (linzen en geitenkaas zijn een gouden duo), in de koelkast nog wat groentes die op moesten; de combinatie was snel bedacht.

Ingrediënten:

  • blik linzen (200 gram)
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 rode ui in ringen
  • enkele champignons in plakjes
  • zachte geitenkaas, ca. 60 gram
  • komijnpoeder
  • kurkuma
  • chilipoeder
Bereiding:

Bak de ui, paprika en champignons in een beetje olie bruin, voeg dan de kruiden toe. Spoel de linzen af in een zeef onder de kraan. Zet het vuur uit en voeg de linzen toe aan de pan. Zo verwarm je ze wel maar bakken ze niet aan. Blijf roeren totdat alles verwarmd is.
Serveer met de geitenkaas.
Wedden dat je het weer heerlijk warm hebt na een bord hiervan? Dit vind ik echt comfortfood; pittig en ziltig zonder dat het een calorieënbom is.

Geen opmerkingen: