donderdag 11 februari 2016

Gezond en lekker: Bloemkoolstamppot met Hindoestaans tintje.Hoe krijg je een peuter zover dat hij van de avondmaaltijd niet alleen het vlees opeet, maar ook de aardappels en de groentes? Laat hem meehelpen met het maken van het eten! Echt, dat is magisch, hoeveel lol we hebben samen en hoe enthousiast hij nu is over het eten. Omdat hij zelf mee heeft geholpen is de stap naar proeven veel kleiner. We hebben zoveel minder strijd nu, fijn!


Nou vind ik het niet willen eten ook niet echt iets om de strijd over aan te gaan, hij heeft donders goed door dat het een machtsmiddel is en weet het ook zo in te zetten. Het is een fase, het hoort bij de ontwikkeling hou ik mijzelf maar voor. Het is juist goed dat hij door deze fase gaat, dat betekent dat hij zich op een "normale" manier ontwikkelt, in elk geval volgens de richtlijnen.

Mijn oudste is nog steeds een heel erg moeilijke en kieskeurige eter; als ik hem niet voer 's avonds, dan eet hij vrijwel nooit. Dát hij eet is belangrijker dan het stukje zelfstandigheid ontwikkelen momenteel, dus daar ligt nu de focus op. Hij is aan de lichte kant, als hij nog meer afvalt bestaat de kans dat we moeten stoppen met de medicatie. Dat betekent dat zijn ontwikkeling zal stagneren of dat hij terug valt, kortom, dat probeer ik koste wat het kost te voorkomen.

We hebben alles geprobeerd, maar wat voor nu werkt is aardappels met een laag appelmoes erover. Dit heb ik al uit weten te bouwen naar aardappels met groentes erdoorheen geprakt en daar overheen appelmoes.
Van de week hem zelfs zover gekregen dat hij een kaasschnitzel geproefd heeft. Dat smaakte wel goed en hij heeft hem helemaal opgegeten! Een enorme mijlpaal, want vlees eet L. niet, tenzij verwerkt in de pastasaus.

Dit recept heb ik afgelopen week gemaakt en het was een groot succes bij de hele familie, dit ga ik zeker vaker maken! Een simpele manier om wat meer groentes binnen te krijgen. Geprakt/gestampt eten schijnt ook gezond te zijn, omdat je lichaam dan bepaalde voedingsstoffen beter kan opnemen.

Ingrediënten:

  • kruimige aardappels
  • 1 bloemkool
  • klontje boter
  • snuf zout
  • beetje peper
  • 1 theelepel Hindoestaande masalamix  (geroosterde specerijen- en kruidenmix te koop o.a. bij Jumbo)
Bereiding:

Schil de aardappels, dat kun je ook samen met je peuter doen. Hij een dunschiller, jij maakt het af met een mesje. Snij de aardappels in stukken en kook ze gaar in ca. 12 minuten.
Snij de bloemkool in kleine roosjes, schil de stam en snij in stukjes. Kook dit gaar in ca. 10 minuten.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een stamper. Giet dan de bloemkool af en doe bij de aardappelen in de pan. Doe het klontje boter erbij en stamp de bloemkool fijn en door de aardappels heen. Als het een lekker smeuïge puree is, voeg dan de masalamix, wat zout en wat peper toe en roer het erdoor.
Lekker met een kaasschnitzel of cordon bleu erbij.

Geen opmerkingen: