zondag 3 april 2016

Gezond en lekker: Waterkefir maken


Misschien heb je er wel eens van gehoord: waterkefir.
Waterkefir is een probiotisch drankje met een friszure smaak, het is licht sprankelend.
Waterkefir bevat onder andere vitamine B1, B2, B6, B12, C en D. Daarnaast bevat het goede bacteriën en goede schimmels (zie hier een lijstje). Er wordt gezegd dat het helpt bij darmproblemen, allergieën en een algehele betere gezondheid. Aanzienlijk goedkoper dan Yakult of Activia, dat is het zeker!

Ik had er al vaker van gehoord en vond het wel interessant, dus toen ik een advertentie op de weggeefhoek tegenkwam met het aanbod een portie kefir op te halen heb ik dat gedaan.
Het duurt twee dagen om het drankje te bereiden, maar dat is het zeker wel waard. Het doet me wat aan Rivella denken, haha.


Benodigdheden:
  • 100 gram kefir korrels
  • 1 liter water
  • 50 gram biologische (riet)suiker
  • 1/2 biologische citroen
  • 3 vijgen
  • weckpot
  • houten pollepel
  • plastic zeef (Action)
  • weegschaal
  • maatbeker
Bereiding:

Doe de kefir in de weckpot, schenk het water erbij. voeg de suiker toe, even doorroeren. Dan de vijgen en de citroen toevoegen. Sluit de pot niet hermetisch af, maar laat het deksel er los op rusten. Zet de pot op een lichte plek in de vensterbank, maar niet in direct zonlicht. Roer het af en toe om (geen metaal gebruiken, daar kan de kefir niet tegen).Na 48 uur de vijgen en citroen eruit halen, pers de citroen uit boven een plastic zeef (geen metalen zeef!) met de opvangbak eronder. Giet dan de waterkefir door de zeef, even roeren en klaar is je supergezonde drankje.

De kefirkorrels goed afspoelen onder stromend water, deze zijn weer klaar voor gebruik. Je kunt de resterende korrels bewaren in een pot met water en wat suiker als je niet meteen een nieuwe drank gaat maken. Het is normaal dat de korrels toenemen in omvang, onder de beste omstandigheden is dat van 100 gram naar 180 gram in twee dagen, bij mij was het 145 gram.

Lekker is het zeker, je kunt er enorm mee variëren qua gedroogde vruchten en hoeveelheid suiker, ik heb het minimum aan suiker genomen omdat ik graag suikervrij eet. Maar ahornsiroop zou je ook kunnen doen in plaats van gewone suiker, eigenlijk alle soorten suiker behalve honing(!). Suiker is noodzakelijk om de kefir te laten groeien, als je 50 gram neemt op 1 liter water zal er geen restsuiker overblijven.

Mocht je dit nou ook willen proberen, je kunt bij mij een portie ophalen om het zelf te gaan maken :)

Geen opmerkingen: