zaterdag 23 april 2016

Vakantie: Midweek Valkenburg


Het voordeel van het hebben van een kind met een onderwijsontheffing is dat je niet gebonden bent aan de schoolvakanties en dus aan het hoogseizoen.
Voorheen werkte ik zelf in het onderwijs en was ik dus wel gebonden aan de duurste weken van het jaar om op vakantie te gaan en deden we het ook vrijwel niet. Pas sinds we kinderen hebben en met name sinds het niet goed gaat met mij verkiezen we het om op vakantie te gaan boven de aanschaf van iets nieuws. Dat was ook wel het probleem, er was elk jaar wel een andere auto/koelkast/wasmachine/verbouwing wat we belangrijker vonden dan een (mid)weekje rust.


Ik ga het liefst naar een bungalow of vakantiehuisje; met de kinderen zijn we redelijk gebonden aan het huis 's avonds als ze op bed liggen. Twee jaar geleden hadden we voor het eerst een huis met sauna, dat beviel zo goed dat we dat nu elke keer weer erbij zoeken.
Ik zoek het online allemaal uit, via Belvilla.nl vind je de wat luxere en meer bijzondere vakantiehuisjes, zo zijn we ook aan het huisje in Roggel gekomen destijds.

Tip: Google altijd even op de website via waar je je vakantie wilt boeken plus kortingscode (dus Belvilla + kortingscode); doordat ik dat deed kwam ik een kortingscode van Belvilla tegen van €75,-. Dat scheelt dat toch lekker weer!

We hebben gekozen voor Zuid-Limburg, een dorpje genaamd Walem, op 4 km afstand van Valkenburg. Het Geulhuisje was volgens de omschrijving geschikt voor 8 personen, met 3 slaapkamers en er zat een sauna in. Normaal willen we ook graag wel zwemmen, maar het vooruitzicht te wandelen in de heuvels maakte het gebrek aan zwembad wel goed. Én er zat een indoorspeeltuin naast het huisje, dus ook bij slecht weer was er genoeg te doen voor de kinderen.

De heenreis duurde ongeveer 3 uur en duurde lang. Vroeger ging de jongste nog wel slapen in de auto, tegenwoordig doet hij vrolijk mee in het benoemen van alles wat hij ziet, net als zijn grote broer. "Kijk, een groene vuilnistruck! Kijk, mama, kijk! Een vuilnistruck!""Oh mama, nog een truck! En  nog één. Kijk, daar nog één!" En dat 3 uur lang. Oog voor detail heeft onze autist zeker, dat dan weer wel.

Het huisje was echt geweldig, vele malen mooier dan de omschrijving deed vermoeden. Er waren 3 ruime slaapkamers met op 2 van de 3 kamers een televisie (handig voor onze oudste die vaak vroeg waker is!), de keuken was van alle gemakken voorzien: oven, magnetron, kookplaat, waterkoker en koffiezetapparaat en een vaatwasser. Omdat uit eten gaan geen optie is met L. is het fijn om elke dag gewoon te kunnen koken in het huisje.
De sauna bleek een infrarood én een gewone sauna te zijn, er waren twee badkamers waarvan 1 met een massagedouchecabine. En buiten stond een jacuzzi die we de hele week zonder extra kosten mochten gebruiken, heerlijk! Wat er wel voor zorgde dat ik de eerste de beste Zeeman heb opgezocht om zwemspullen te kopen, ik had niet verwacht te zullen gaan zwemmen en had dit niet meegenomen.

Dinsdags zijn we naar Luik gereden, we waren er nog nooit geweest en we houden allebei wel van het rondwandelen en kijken naar architectonische hoogstandjes en sporen van de oudheid op te zoeken. Winkelen is niet echt een optie met L., dat resulteert vooral in gedram en doen we zowel onszelf als hem geen plezier mee. We zijn op vakantie gegaan ter ontspanning tenslotte, dat is het dan niet waard. Wel grappig, we hadden er niet bij nagedacht dat Luik in Wallonië ligt en we dus Frans moesten praten. Oeps! Gelukkig kan ik het nog wel redelijk lezen, praten zou wel een probleem geworden zijn. Waar ik van schrok was de aanwezigheid van soldaten met grote geweren in het centrum van Luik, zeer intimiderend en ik wilde vooral zo snel mogelijk de plek waar zij waren verlaten.

Kijk mama, een hamer-tak!
Woensdag zijn we gaan wandelen, door de bergen zijn we naar Valkenburg gewandeld met de kinderen in de wandelwagens. Maar goed ook want het was ruim 14 kilometer wat we afgelegd hebben. In Valkenburg zelf zijn we naar de Sprookjeshof gegaan, zodat ze kinderen mooi konden spelen en wij even bij konden komen op het terras, haha. Dat was heel geslaagd, R. waardeerde de sprookjes ook, L. vond de speeltuinen geweldig.
In Valkenburg zelf hebben we natuurlijk ook nog rond gewandeld, het is een prachtige plaats en je kijkt te ogen uit daar. Helaas waren de grotten niet vrij toegankelijk of begaanbaar met de wandelwagen; drie kwartier lang een tour met gids is iets wat met L. erbij niet mogelijk is.


Donderdag zijn we naar Aken gereden, ook daar hebben we net als in Luik lekker rondgelopen en de prachtige gebouwen bekeken. De grote Domkathedraal van Karel de Grote die op de Unesco werelderfgoedlijst staat (mijn doel is er zoveel mogelijk te kunnen afstrepen), de Elisebronnen; er is veel te zien.

Vrijdag om half 10 waren we klaar voor vertrek, dat is het voordeel van kinderen die vroeg wakker zijn en zijn we naar Roermond gereden. Ik wilde graag daar winkelen, W. kon wel een nieuw paar schoenen gebruiken, ik wilde een leuke sportbroek scoren en verder natuurlijk kijken of er nog leuke koopjes te vinden waren. We zijn geslaagd, de kinderen hebben het het best goed volgehouden toe we ze lunch bij McDonalds in het vooruitzicht stelden en zo hebben we de heerlijke midweek leuk kunnen afsluiten.

Natuurlijk heb ik wel hardgelopen daar, op dinsdag en donderdag heb ik 's ochtends een ronde door de heuvels gemaakt. Ik kon het goed vernemen in mijn kuiten en billen, dat zijn spieren die ik hier in het vlakke Drenthe véél minder gebruik! Het uitzicht was ook adembenemend, heerlijk om dat te kunnen doen en een leuke manier van het verkennen van de omgeving!

Dit was de meest luxe vakantie tot nu toe én de goedkoopste, doordat we in het laagseizoen zijn gegaan én ik nog een kortingsbon tegenkwam kostte het (slechts) €201,-!

Geen opmerkingen: