<script> <style>

zaterdag

Gezond en lekker: Kruidenolie maken


In de koelkast lag nog een verpakking met verse peterselie die al ruim over de THT datum was. Het zag er nog helemaal fris en knapperig uit, maar moest toch wel nodig verwerkt worden, want weggooien is niet de bedoeling natuurlijk!
Ik heb besloten er een kruidenolie mee te maken, geïnspireerd door de nieuwste Allerhande, het kookschrift van Albert Heijn.

Mijn recept:
  • 30 gram verse peterselie
  • 1 verse rode peper
  • 3 teentjes knoflook
  • ca. 200 ml olie
Doe dit alles in de blender en laat het draaien totdat het fijn genoeg naar je smaak is, met een minuutje is het wel klaar.

Zo blijft het zeker nog twee weken goed als je het in de koelkast bewaard, ik gebruikte een oud ahornsiroop-flesje die ik nog had. Handig om zulke flesjes te bewaren, kan kan best wel eens van pas komen. Ik had ze oorspronkelijk bewaard om ze bij te kunnen vullen bij Biolokaal, dé biologische verpakkingsvrije winkel in Coevorden.

Maar wat kun je nou met kruidenolie vraag je je misschien af?
  • Het is een heerlijke smaakmaker voor in de soep, ik heb enkele drupjes in de zelfgemaakte groentesoep gedaan, dat gaf het echt een ontzettend oppepper!
  • Het is ook erg lekker om als brooddip te gebruiken, lekker stukjes stokbrood erin dippen.
  • Natuurlijk kan het prima als dressing over een salade.
  • Gebruik het als marinade voor vlees, vis of groente.
N.B. pas op wanneer je verse knoflook gebruikt, je kunt het dan beter niet langer dan drie dagen bewaren i.v.m. de kans op botulisme óf je moet de kruidenolie alleen gebruiken als je het goed verhit, dus ermee gaat bakken.

Geen opmerkingen: