zondag 12 juni 2016

Zelfgemaakte broodjes van semolina, à la ciabatta's.

Heb je ook wel eens iets in de voorraadkast staan waarvan je denkt "Wat moet ik hier nou me maken?"? Ik wel, zoals bijvoorbeeld met semola. Dat is dubbel gemalen tarwegriesmeel, ook wel semolina genoemd.
Zelf pasta maken ga ik zeker nog eens een keer doen, maar dan moet ik eerst uitvogelen hoe het te maken zonder ei, ei is natuurlijk niet vegan.

Ik kwam dit recept voor broodjes tegen online en heb de halve hoeveelheid aangehouden om het uit te proberen. 
Knapperige broodjes, lekker om te eten bij een mediterraanse of oosterse maaltijd, eet het bijvoorbeeld met pesto, aioli of boter.

Voor 7 tot 10 broodjes:
  • 300 ml lauw water
  • 400 gram meel van durumtarwe (plus extra voor bestuiven)
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • beetje olijfolie voor de bakplaten
Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een kom. Meng alles grondig en kneed het deeg 5 minuten (10 minuten met de hand) tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg 5 minuten rusten en kneed het dan nog 3 tot 5 minuten. Dek het deeg af met een licht vochtige theedoek en laat het 1 tot 2 uur in de koelkast rusten. Na de rusttijd in de koelkast is het deeg makkelijker te verwerken want het is vrij plakkerig.

Bekleed een bakplaat met licht in-geolied bakpapier. Kneed het deeg nogmaals kort in de kom voordat je de broodjes gaat maken.

Knijp stukjes iets groter dan een golfbal van het deeg en leg ze in min of meer ronde vormen op de bakplaten. Laat ze 30 tot 45 minuten op een warme plek rusten tot ze in volume zijn verdubbeld.

Na 30 minuten rijzen in de stoomoven op het speciale deegrijsprogramma (handig!)

Verwarm de oven intussen voor op 200 graden. Bak de broodjes 10 tot 12 minuten of tot ze goudbruin zijn. 

Natuurlijk moest ik er al één proeven, voordat ik de foto maakte :)
Geen opmerkingen: