dinsdag 5 juli 2016

Gezond en lekker: Zelfgemaakte focaccia

Heerlijk vind ik het om zelf dingen te maken, vooral wanneer een idee ook nog eens goed uitpakt ;)

Ik heb zelf focaccia gemaakt! Ik kwam op het idee door vriendin A., die is daar gek op namelijk en we hadden het erover tijdens ons dagje sauna afgelopen zondag dat het lastig is zelf te maken; brood, pizza en focaccia.

Ik had nog een beetje zuurdesemdeeg in de diepvries staan, nog over van mijn Herman, deze heb ik weer tot leven gewekt en houd ik nu bij met dagelijks een beetje bloem en een beetje water. Zo heb ik ten alle tijden een mooie basis voor het bakken van een brood, dit gebruik ik dan in plaats van gist.

Ik had gorgonzola in huis, gekregen, en had ook nog nectarines liggen. Ik bedacht dat dit vast een zeer lekkere combinatie zou zijn; de schimmelkaas is ziltig en de nectarine een lekkere zoete tegenhanger. Dit op een focaccia, dat moest ik gaan proberen! En of het lekker is, dit ga ik zéker vaker maken!Ingrediënten:
 • 250 gr. type 00 bloem
 • 1 tl zout
 • 1/2 zakje gedroogde gist
 • 150 ml lauwwarm water
 • 2,5 el olijfolie
 • rozemarijn
 • zeezout
 • 1 nectarine, in plakjes
 • 100 gr. gorgonzola
* Als je het net als ik met zuurdesemdeeg wilt maken vervang je de zout, gist en het water door een kopje zuurdesem en voeg je lauwwarm water bij totdat het deeg de juiste consistentie heeft.

Bereiding:

Doe de bloem met het zout in een kom en roer even door. Meng de gist met het lauwwarme water en voeg de olijfolie doe. Meng het gistmengsel door de bloem, maak er een bal van en kneed 10 minuten totdat je een soepel deeg hebt dat niet plakt.

* Doe de bloem in de mengkom van de keukenmachine. Voeg het zuurdesemdeeg en de olijfolie toe en zet de machine aan. Voeg dan langzaam, beetje bij beetje, wat lauwwarm water toe totdat het deeg één geheel wordt. Laat de machine het deeg 10 minuten kneden.

Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg erin. laat het deeg onder een vochtige doek ongeveer 1 uur rijzen, totdat het in omvang verdubbeld is.

Schuif het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Duw met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en besprenkel de bovenkant met wat olijfolie. Duw de rozemarijn naar smaak in het deeg (echt in het deeg anders verbrand het). Laat het deeg nog 40 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht, gewone oven zou ik 220 graden doen). Maak weer wat kuiltjes in het deeg, strooi er zeezout overheen en beleg het met de nectarine en gorgonzola.

Circa 15 minuten bakken in de oven en dan gegarandeerd genieten :)
 • Ik heb voor mijn jongste de nectarine en gorgonzola weggelaten en er wat extra olijfolie overheen gedaan voordat ie de oven in ging; ook zo is ie erg lekker.
 • Als je van deze hoeveelheid deeg twee focaccia's maakt, hoeft het maar 10 minuten in de oven.

Geen opmerkingen: