zaterdag 8 oktober 2016

Brownies met kastanje en frambozenHerfst; een heerlijk seizoen qua eten vind ik. Pompoen, appels, peren, bramen, frambozen en natuurlijk tamme kastanjes! Ik had het geluk twee weken lang op het huis van vrienden te mogen passen, ze hebben een immens grote tuin met o.a. kastanjes, appelbomen en frambozenstruiken! Ik heb de tamme kastanjes en de frambozen dus uit eigen tuin, geweldig toch.

Inspiratie voor deze brownie deed ik op bij Vegetus en Jamie Oliver, het is een combinatie geworden van die recepten met een beetje aanpassingen van mijzelf ;) 

Ik ga dit de gasten voorzetten op de verjaardag van mijn jongste zondag; ik had bedacht een soort high tea ervan te maken met allerlei lekkers op tafel, wat iedereen zelf kan pakken. En uiteraard nog een verjaardagstaart voor de kleine man, want er mogen 4 kaarsjes uitgeblazen worden!Ingrediënten:
  • 150 g palmsuiker
  • 60 ml plantaardige olie (ik had een blend van koolzaad- en rijstolie)
  • 120 ml havermelk
  • 1 theelepel vanille extract (of 1/2 zakje vanillesuiker)
  • 160 g pure chocola
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • twee handjes frambozen
  • 75 gram tamme kastanjes
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk

Bereiding:

Zet het blikje gecondenseerde kokosmelk in een pan, zorg dat ie helemaal onder water staat. Breng dit aan de kook en laat het net aan de kook 3 a 4 uur lang. Laat dan het blik goed afkoelen; klaar is je plantaardige dulche de leche of karamelsaus. Dat wordt de topping.

Snij de kastanjes doormidden en kook deze gaar in ruim water in 20 minuten. Giet af, laat even afkoelen en haal dan de schil en het bruine velletje eraf.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een rechthoekige ovenschaal of bakvorm van 20 bij 22 met bakpapier. Maak het even nat, maak er een prop van en schud het dan uit; zo is het makkelijker te vormen naar de bakvorm.

Meng in een kom de suiker, olie, melk en vanille-extract tot de suiker zo veel mogelijk opgelost is. Smelt ondertussen de chocola in een pannetje op heel laag vuur of au-bain-marie. Doe nu de gesmolten chocola, bloem en cacaopoeder bij het suikermengsel en roer tot een glad beslag. Werk snel, zodat ze chocola niet kan stollen. Voeg dan de frambozen en de kastanjes toe.

Giet het beslag in de met bakpapier beklede vorm. Zet de vorm in de oven en bak 25 minuten. Het beslag is dan nog niet helemaal gestold, maar dat is goed, want dan blijven ze lekker smeuïg. Laat de brownies helemaal afkoelen en zet ze afgedekt een aantal uur weg (liefst tot de volgende dag), tot ze lekker smeuïg en niet meer kruimelig zijn. Haal ze dan uit de vorm, pel het bakpapier eraf, besmeer met de karamelsaus en snij de brownies in 16 vierkante blokjes.

Geen opmerkingen: