<script> <style>

woensdag 11 januari 2017

Bietensoep met véél groentes



Soep is nog leuker om te maken sinds ik ontdekt heb dat je heel eenvoudig zelf groentebouillon kunt maken, van afvalresten nog wel.

Met zo'n 2 liter water, ui (met schil), peen, prei, aardappelschillen, courgette en wat je nog maar hebt liggen (geen kool of paprika, daar schijnt het bitter van te worden), wat teentjes knoflook en kruiden (in een thee-ei, handig!) als laurier en rozemarijn en peperkorrels; zo'n 2 tot 3 uur geduld, even zeven en klaar is je bouillon!

Dat is een goede basis voor sausen, jus en soepen natuurlijk, zoals deze bietensoep.



Ingrediënten:

  • 1 liter bouillon
  • 5 a 6 bieten
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 1 pastinaak
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 200 ml (1 pakje) haverroom voor koken
  • zout naar smaak
  • harissakruiden voor een Noord-Afrikaans tintje
Bereiding:

Schil de bieten en kook ze gaar in ca 30 minuten. snipper de ui en snij de bleekselderij, prei, winterpeen, pastinaak fijn en bak dit in wat olie zo'n 10 minuten totdat het zacht is.
Voeg de bouillon toe en verwarm dit totdat de bieten gaar zijn. Voeg dan de bieten toe en pureer het de staafmixer tot een egale massa. Roer dan de haverroom erdoor voor een wat meer romige en zachtere smaak en wat (zee)zout en harissa, wees vooral niet te zuinig ;)

Voor een bite kun je er linzen doorheen roeren, bieten en linzen combineren goed. Ook pompoenpitten en chiazaad geven het net iets extra's, strooi dit op de kom voor serveren.

Geen opmerkingen: