maandag 23 januari 2017

Gezond en lekker: Zoete aardappel en pastinaak frietjesZoete aardappels of bataten zijn eigenlijk geen familie van de bintjes, maar van de wortels. Waarom het dan zoete aardappel heet? Ik verwerk het wel eens in een curry als ik het toevallig in huis heb. Het schijnt erg lekker te zijn om friet van te maken, dat wilde ik dus wel eens proberen. Als iedereen zo lyrisch er over is, is dat de moeite van het proberen waard toch?
Pastinaak had ik tot voor kort nog niet eerder mee gekookt, maar zaten al een aantal keren in mijn groentetas van BioLokaal. Om soep van te maken is het prima, maar ook zeker om als friet te eten!


Ingrediënten:
  • 1 kleine zoete aardappel p.p.
  • 1 pastinaak p.p.
  • paprikapoeder
  • kerrie of masalakruiden
  • peper en (Keltisch zee-) zout
Bereiding:

Verwarm de (hetelucht)oven op 220 graden. Je kunt de zoete aardappel zonder schil eten, maar het kan ook met schil. Snij de zoete aardappel in reepjes van ongeveer 1 cm dikte. Bestrooi ze met wat paprikapoeder, peper en zout. 
Schil de pastinaak en snij ook deze in reepjes van 1 cm dikte. Bestrooi met kerrie, peper en zout.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Verspreid de frietjes over de bakplaat. Zorg dat ze wat ruimte hebben. Bak de frietjes in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven. Houd ze goed in de gaten en hussel ze halverwege even door elkaar.
Lekker om te dippen met hummus!

Ik vond ze heerlijk, reactie van kleuter: "Ik wil gele frietjes!" Hij heeft dus maar de bak hummus opgegeten, haha. Vriendlief vond ze te zoet en heeft later nog gewone patat voor zichzelf en kleuter gebakken.

N.B.
Ik gebruikte geen olie, ze worden toch knapperig en het scheelt flink in calorieën. Ook heb ik ze niet eerst een half uur in water gelegd om de zetmeel uit de bataat te halen, als je ze niet goed genoeg droog dept stoom je ze en blijven er slappe reepjes over. Het is niet zo knapperig als gefrituurde aardappel, maar te vergelijken met ovenfrites. Probeer het maar eens.

Geen opmerkingen: