maandag 6 februari 2017

Een bak- en zelf-maak weekend met een ziek gezin

Dit weekend ben ik flink aan het bakken geweest, zo maakte ik vrijdag vegan brownies à la Jamie Oliver (het grootste deel nam ik mee voor mijn moeder en stiefvader, waar m'n jongste een nacht mocht logeren. Uit zelfbescherming dat ik het weggaf, want het was echt goddelijk. Iets met geen rem meer hebben qua eten. Bijwerkinkje v/d medicatie).

Zaterdag heb ik witte bonen in de week gezet, dat moet je 12 uur laten weken, de gedroogde variant. Kost wat tijd, maar het is goedkoper om een zak gedroogde bonen te kopen dan blikken bonen. En er zitten dan ook geen onnodige toevoegingen als veel zout in.
Daarna hebben we R. naar mijn moeder en stiefvader gebracht, hij mocht daar twee dagen naartoe en ben ik met vriendlief met de trein naar Amsterdam geweest, naar Body Worlds: The Happiness Project. Spectaculair om te zien, machtig interessant en ook wel emotionerend. Het is gek om een plastinaat van hersenen te zien, dat het zo anders werkt bij L. greep me daar erg aan. Gek hè? Vriendlief heeft de hele dag pijnstillers geslikt en zei dat het wel ging, 's avonds bleek dat ie ruim 40 graden koorts had.

Zondag kookte ik de bonen (duurt 105 minuten) en bleek dat de opbrengst 650 gram bonen was; daarvan heb ik met 400 gram hummus gemaakt, een variant op die van Jamie:

Ingrediënten:

 • 400 gram gekookte witte bonen
 • 1 tl paprikapoeder
 • 2 tl komijn
 • 3 el tahini (sesampasta)
 • 3 el olijfolie
 • sap van 1 citroen
Doe alles in een kom en pureer het met de staafmixer. Voeg dan als het een glad mengsel is toe:
 • harissakruiden of harissa naar smaak
 • peper en zout
 • sumak
Met de overige 250 gram maakte ik de bonenburgers van veganchallenge:

Ingrediënten:
 • 250 gram gekookte witte bonen
 • 30 gram bloem
 • 1 el zoute sojasaus
 • 1 tl paprikapoeder
 • 2 tl tijm
 • 1 tl knoflookpoeder
Doe alles in een kom en prak met een pureestamper de bonen fijn. Kneed er een deeg van, verdeel in vieren. Vorm er burgers van en laat dit een half uur opstijven in de koelkast.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de burgers enkele minuten totdat ze bruin zijn aan de onderkant. Draai de dan om en bak ze nog enkele minuten aan de andere zijde.


Ik at het met een pittige Mexicaanse saus, rauwe wortels en de bonenhummus. De overige leden van het gezin hebben allemaal griep, dus had ik alle tijd om dit te maken. Het is dus echt niet moeilijk om zelf vleesvervangers te maken, plus aanzienlijk goedkoper! Dit ga ik zeker vaker doen.

yoghurtmaker
Verder heb ik nog amandelen in de week staan om morgenvroeg amandelmelk mee te maken en heb ik de yoghurtmaker weer eens in gebruik genomen. Ik had een restje sojayoghurt en ga proberen met rijstmelk er rijstyoghurt van te maken. 24 uur geduld hebben, ik ben benieuwd.

Productief dagje dus al met al! Alles liep anders dan gepland; om 10.00 uur werden we gebeld door het expertisecentrum waar L. logeerde dat hij koorts heeft en gespuugd had, vriendlief bleek bijna 41 graden koorts te hebben en R. was ook nog niet helemaal fit, hij hoest z'n longen uit z'n lijfje. 
Niet nog een dag met W. op pad en samen sporten, maar gauw een rondje hardlopen en de zieken gaan verzorgen. En tussendoor gezond eten fabriceren. Ik ben erg blij dat W. niet de mannengriep heeft, maar de echte griep; lees slapen, slapen en slapen.

Gelukkig zijn is (onder andere) afhankelijk van de mate van flexibiliteit die je hebt, het omgaan met onverwachte tegenslagen. Vandaag lukte dat aardig goed, een stap in de goede richting dus :) 
Niet het benauwende, verlammende gevoel dat zich meester van mij maakt als ik de situatie niet onder controle heb omdat het niet gaat zoals ik het gepland had, maar meebewegen met de golven. De mindfulness wat ik leer door yoga en therapie begint zijn vruchten af te werpen. Of zou het de hogere dosering medicatie zijn?

Geen opmerkingen: