zaterdag 11 februari 2017

Gezond en lekker: Spitskool stamppot


Al enkele weken lag ie in de koelkast; de spitskool die ik nog over had uit de groentetas van BioLokaal. Wat moest ik er toch mee maken? Ik moest hem nodig gaan verwerken, want de buitenste bladeren werden al bruin en de kern begon al te krimpen.
Het hele gezin is ziek, wat ik kook zal ik naar alle waarschijnlijkheid zelf op moeten eten. Kool in de sapcentrifuge is de laatste oplossing, als ik het echt niet meer weet, want ik vind het vreselijk om voedsel te verspillen. De kool wokken kan altijd, maar dan zou ik eerst naar de winkel moeten. Een soep van maken schijnt ook niet geweldig te zijn, kool in de soep maakt het bitter.
Stamppot, dat is altijd goed toch? Aardappels had ik nog genoeg, ook die waren al aan het uitlopen en moesten nodig verwerkt worden. Ik had enkele weken geleden in de aanbieding 10 kg aardappels gekocht, omdat het 1 + 1 gratis was. Dat was wel érg enthousiast, voor een gezin dat hooguit eens per week aardappels op het menu heeft staan.

Afijn, ik zocht wat rond op internet en heb wat ideeën op gedaan. Het is heerlijk geworden, het is zo simpel om te maken met spullen die je vast wel al in huis hebt! Zeker het proberen waard.

Ingrediënten:
 • 1 spitskool
 • 1 kg aardappels
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • 3 el ketjap
 • 1 el (pittige) mosterd
 • 2 tl kurkuma
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 el balsamicoazijn
 • gebakken uitjes

Bereiding:

Schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar.
Verhit wat olie in een wok, snipper de ui en bak dit tot ze glazig zien. Pers de teentjes knoflook en voeg toe aan de pan. Snijd de spitskool in dunne repen en was dit in een vergiet. Voeg toe aan de pan en roer het even om.
Verkruimel dan het halve groentebouillonblokje erboven, roer het door en stoof ca. 10 minuten met een deksel op de pan.
Na 10 minuten is de kool wat geslonken en zachter; voeg dan de ketjap, mosterd, kurkuma, paprikapoeder en balsamicoazijn toe. Roer dit goed door en bak het nog zo'n 3 minuten, zonder deksel.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp fijn met een stamper. Haal de wok van het vuur en roer de gestampte aardappels erdoor. (Ik gebruik geen melk of boter voor de aardappels. het is niet nodig omdat er voldoende vocht in het koolmengsel zit om het lekker smeuïg te maken. Scheelt vet en calorieën.)
Ik heb er nog wat gebakken uitjes overheen gestrooid, dat past goed bij de wat oosterse, zoetige smaak.

Geen opmerkingen: