DIY: Maak je eigen designertas

Van een oude leren bank die af is kun je het leer gebruiken en een tweede leven geven als tas! Ooit eens gelezen in de Happinez dat er een merk is die dit doet en ik vond dit zo'n topidee dat ik er nog regelmatig aan denk. Zij vragen alleen wel €180,- voor zo'n tas, nogal prijzig vind ik. Zoiets moet toch ook zelf te maken zijn?

En toen liep ik tegen dit idee aan op Libelle.nl, dit ga ik zeker binnenkort zelf proberen! Een combinatie van die 2 topideeën dus ;)
Want wie zegt dat je voor een toffe tas naar de winkel moet? Je kunt hem ook lekker zelf maken.


Wat heb je nodig?
 • stuk soepel leer van ongeveer 100×40 cm
 • stanleymes/stofschaar 
 • naaimachine 
 • naaigaren
 • potlood
 • liniaal
 • gewichtjes
 • prikpen
 • gaatjestang 
 • patroontekenpapier met ruitjes van 2×2 cm.

De tas is 26.5×26.5 cm en heeft een lange schouderband van 2 cm breed en 1.49 m lang die bestaat uit twee delen van 74.5 cm lang aan elkaar geknoopt. De schouderband is op de bovenkant van de klep aan twee leren lusjes bevestigd door middel van een knoop. Het leren tasje bestaat uit twee patroondelen, voorpand en achterpand met aangetekende klep.

Zo maak je ‘m
 1. Teken patroon 1 en 2 over op patroontekenpapier met ruitjes inclusief aanduiding van de punten A tot F. Knip beide patronen uit, leg de uitgeknipte patronen op de goede kant van het leer, zet er een paar gewichtjes op en snijd langs het patroon het leer uit met een stanleymes of knip uit met een stofschaar.
 2. Prik de punten A tot F door het patroon heen in het leer met de prikpen zodat straks duidelijk is waar de gaatjes moeten komen voor de bevestiging van de klepsluiting en lusjes met schouderband.
 3. Gebruik de liniaal om de twee delen van de schouderband (twee keer 2×74.5 cm) uit het leer te snijden. En snijd direct de twee leren lusjes (2×20 cm) uit voor de bevestiging van de schouderband aan het tasje. Snijd voor de lus en de knoop aan de klep en voorpand van het tasje, die samen de sluiting van het tasje vormen, een bandje van 1×25 cm (lus) en een bandje van 1×100 cm uit (knoop).
 4. Nu alle leren onderdelen van het tasje zijn uitgesneden kunt u beginnen met het maken van de gaatjes in het leer op de aangegeven punten A tot F. Gebruik hiervoor het grootste gaatje van de gatentang. Daarnaast heeft het hele tasje een gaatjespatroon dat handmatig is aangebracht in het leer. Gebruik hiervoor de middelste maat op de gatentang en maak mooi verspreid over het leer een aantal gaatjes.
 5. De gaatjes zijn aangebracht in het leer en kunnen nu worden voorzien van de lusjes (vouwnaad tasje) en sluiting (lus patroon 1 en knoop patroon 2). Bevestig de leren lusjes op punt B en C door deze door de aangebrachte gaatjes te halen naar de binnenkant van patroon 1. Maak aan de binnenkant beide uiteinden van het lusje vast met een knoop waardoor deze goed vastzit, herhaal deze handeling voor het tweede lusje. Aan de goede kant van het leer zie je nu de lusjes. Maak op dezelfde manier de lus voor de sluiting op punt A. Vouw vervolgens het leren bandje op het voorpand voor de knoop op punt D dubbel en haal deze door het gaatje van de buiten- naar de binnenkant van het patroon en maak vast met een stevige knoop. Aan de buitenkant zie je nu twee leren bandjes waarmee je de knoop gaat vormen, herhaal het knopen 3 à 4 keer voor een stevige knoop.
 6. Leg het voorpand op het achterpand tot de vouwnaad. Stik rondom vast met een naad van 0.5 cm tot punt E en F. Je kunt de klep nu naar voren vouwen op de vouwnaad en het tasje sluiten. De schouderbanden kan je vastknopen aan de leren lusjes op punten B en C. Het tasje is klaar voor gebruik.

De patronen
L15_patroon01
L15_patroon01

Reacties