Lekker en makkelijk: Oliebollen uit de oven


Oliebollen; niet echt iets waar ik warm voor loop. Maar met oudejaarsdag komen er meerdere mensen bij ons uitzitten die wél van oliebollen houden en ik wil mijn jongste deze Hollandse lekkernij niet elk jaar door de neus boren, dus heb ik besloten om toch dit jaar aan de slag te gaan.
Ik heb twee pakken mix gekregen, één voor oliebollen en één voor appelbeignets.

Wist je trouwens dat je in plaats van appel ook ananas kunt gebruiken? Klinkt ook als een zeer geslaagde combinatie, ik ga experimenteren.
En oliebollen kun je ook vullen, natuurlijk met krenten en rozijnen, maar wat dacht je van de combinatie stoofperen en witte chocolade?

Enthousiast had ik zonnebloemolie opgehaald, maar m'n moeder waarschuwde dat het wel heel erg gaat stinken in huis. Dus óf in de blokhut of buiten gaan bakken, óf een andere manier van maken vinden. Ik kwam op de website van Koopmans onderstaande bereidingswijze tegen; oliebollen uit de oven! Dat klinkt goed; geen stankoverlast en minder kilocalorieën. Benieuwd hoe het smaakt :)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden / heteluchtoven 190 graden.
 1. Wel eventueel de krenten en/of rozijnen en dep ze droog.
 2. Doe de oliebollenmix in een beslagkom. Voeg het water toe. Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad oliebollenbeslag.
 3. Roer de krenten en/of rozijnen door het oliebollenbeslag.
 4. Laat het oliebollenbeslag in de kom, afgedekt met plastic ongeveer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. (Roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door.)
 5. Verwarm de oven voor.
 6. Plaats de siliconen bakvorm op een bakplaat. Doe 1 theelepel zonnebloemolie in ieder holletje van de muffinvorm en bestrijk de binnenkant van holletjes met de olie.
 7. Haal steeds de twee eetlepels/ijsbolletjestang door de olie, vorm met de lepel(s) bolletjes van het beslag en doe in iedere holte een bolletje oliebollenbeslag.
 8. Laat de oliebolletjes nog 10 minuten rijzen in de siliconenvorm.
 9. Roer het overgebleven beslag in de kom nog een keer goed door, dek het weer af met plastic en laat het verder rijzen.
 10. Plaats de bakplaat met de muffinvorm in de oven en bak de oliebollen onderin de oven in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
 11. Haal de oliebollen na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
 12. Maak van de rest van het beslag in de kom bolletjes op dezelfde manier en verdeel ze over de siliconen muffinvorm, laat deze oliebolletjes nog 10 minuten rijzen in de muffinvorm en bak deze oliebollen ook in de oven.
 13. Serveer de oliebollen uit de oven met poedersuiker.
De champagne staat al koud, die uit mijn gewonnen pakket van Sapph; mijn kerstpakket was een tapaspakket, dus hapjes genoeg voor de avond; alle ingrediënten voor een feestelijke avond zijn aanwezig.
Vriendin M. komt met haar zoon, mijn moeder en stiefvader komen, Herman Finkers doet een oudejaarsconference; wat meer kan ik nog willen?

*Een oudejaarslot met flinke prijs*

Reacties