Autisme: Verzwaringsdeken van Sensilief


Prikkelregulatie


Een verzwaringsdeken voor L. stond al een tijdje op mijn lijst van dingen om uit te zoeken. Wat is het, wat doet het en wat kost het?

Deze verzwaringsdeken is een katoenen deken met vakken gevuld met grind, om druk te geven op het lijf wat kan helpen bij ontspannen. De druk kan rustgevend werken en een gevoel van geborgenheid geven.

Het kan helpen om overprikkeling tegen te gaan, dat L. bijvoorbeeld wat minder gefocust is op zijn broertje en niet op álles hoeft te reageren.

Het kan ook helpen bij onderprikkeling, dat wat maakt dat L. pica lijkt te hebben; hij eet niet-eetbare materialen als draadjes, haren en stof.
N.B. Niet officieel gediagnosticeerd, maar alles wijst erop. We zijn nog in afwachting van een oproep van de kinderarts.


Niet alleen voor L.


En natuurlijk biedt het niet alleen soelaas voor mensen met autisme of ADHD, iemand reageerde op mijn foto op Facebook van L. met deken dat het hem helpt bij zijn rusteloze benen.

De jongste vindt het ook fijn om eronder te liggen, wat ik me wel kan voorstellen. R. vermoeden we van dat hij hoogbegaafd is, we zitten nog in het traject van onderzoek maar hij heeft een voorsprong op school van minstens 1 a 2 jaar. Er is zeker iets aan de hand.

Bij mij zijn er ook vermoedens van hoogbegaafdheid, al is dit nooit officieel vastgesteld. Mijn vriendin A. is hoogbegaafdheidsspecialist en zei alle vakjes af te kunnen vinken voor mij.

Ik denk dat R. net als ik heel snel denkt. Ik ben continu bezig met associaties en lijk van hak op tak te springen maar ben dan al 5 stappen verder dan de ander. Mijn hoofd is constant aan en raast de hele dag door, knap vermoeiend soms. Een zware deken op je lijf kan je dan helpen aarden, te ontspannen. Meer in je lijf en minder in je hoofd.


Sensilief


De deken van Sensilief ziet er mooi uit, ik mocht kiezen uit  zeker 44 verschillende stofjes.
Hij is 100 bij 120 cm, een mooie afmeting voor mijn zoon van 140 cm.
Gevuld met grind, dus ook wasbaar eventueel, wat me wel handig lijkt.
Deze deken kost €45,-, wat een fijne prijs is voor dit type hulpmiddel, veelal zijn de dekens een stuk prijziger.

Naast een deken kan een verzwaringskussen ook een uitkomst zijn, handig om mee te nemen naar school of bij een bezoekje aan de kapper kreeg ik als tips van verschillende mensen op mijn Facebookpagina.

Ook dit is te vinden bij Sensilief, voor meer info verwijs ik je graag naar haar website.

Hoe reageerde L. erop?


Hij vond de sterretjes meteen prachtig bij het uitpakken van de deken. Toen ik hem uitlegde dat dit een speciale deken voor hem was sprintte hij enthousiast naar de bank en ging klaar liggen voor de deken. De schat.

Het was zeker even wennen, we hebben het in etappes op moeten bouwen. Eerst de deken op de voeten, later tot aan zijn knieën en daarna tot op zijn heupen.
Hij wilde er 's avonds ook onder slapen, maar bedacht zich het moment dat ie in bed lag met de deken over. Dat is toch iets te veel van het goede nog.

Hij gebruikt de deken nu thuis op de bank als hij televisie kijkt of met zijn tablet in de weer is. Het is onderdeel geworden van de routine en vraagt er zelf om inmiddels.
Helpt het hem echt ontprikkelen? Hij kan het zelf niet aangeven, maar met deken over is hij minder gefocust op de wereld om hem heen. De prikkels lijken minder hard binnen te komen bij hem, wat heel erg fijn is.

Conclusie: Wij zijn er blij mee en ik kan het zeker aanraden.
Neem zeker een kijkje op de Facebookpagina van Sensilief, er komt een winactie voor een deken aan binnenkort!

Reacties