Duurzame kleding- en cadeaukeuzes: tweedehands?Het was een combinatie van flink inleveren op mijn inkomen toen ik ziek werd en de bewustwording van de impact van ons bestedingspatroon op het milieu waardoor ik steeds vaker de keuze maakte voor tweedehands.

Ecologische voetprint

Inmiddels leef ik al enige jaren vegan, als gevolg van diezelfde bewustwording. Onze planeet gaat ten onder aan onze hebzucht als iedereen leeft zoals ik destijds leefde. Voor mijn levensstijl waren er maar liefst 3,5 planeten nodig, we hebben er slechts één en dus moest er iets veranderen.

Benieuwd naar jouw ecologische footprint? Dat kun je hier testen.

Tweedehands kleding

Ik heb het geluk dat ik af en toe tweedehands kinderkleding krijg , tevens is het erg handig dat ik twee zoons heb, de kleding kan zo doorgegeven worden. Ik snuffel graag bij kringloopwinkels en tweedehands kledingzaken, in Coevorden hebben we een inbrengwinkel waar ik zelf ook mijn kleding naartoe breng wat ik niet (meer) draag.

En wat dacht je van kledingruilbeurzen? Sinds een tijdje wordt er in mijn regio 2 keer per jaar een kinderkledingruilbeurs georganiseerd, een superleuk concept waarbij je met gesloten portemonnee je oude maar nog goede kleding inbrengt en zelf nieuwe items uit mag zoeken. Vorige keer zijn we goed geslaagd met o.a. leuke Birkenstocks voor L., hij was er erg gelukkig mee en heeft ze bijna dagelijks gedragen deze zomer.

Woon je in de omgeving van Zuidoost Drenthe, let op want 12 oktober is er weer een editie van de kinderkledingruilbeurs. Kijk hier voor meer info. Als je zoekt op kinderkledingruilbeurs op Facebook krijg je resultaten van deze beurzen door heel Nederland trouwens, tip voor wanneer je niet in mijn regio woont.

Recycle Sint

Zij van de kinderkledingruilbeurs organiseren ook een speelgoedruilbeurs, een heel goed idee zo vlak voor de decembermaand. Je hebt vast ook speelgoed in huis waar je kinderen op uitgekeken zijn, hoe fijn is het dan om dit te kunnen ruilen voor iets nieuws wat hen wél aanspreekt?

Tweedehands speelgoed vind ik een heel goed idee, het is fijn voor de portemonnee en aardig voor de planeet omdat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden.

Tweedehands verjaardagscadeau

Soms is het de enige manier om nog aan het speelgoed te komen dat je zoekt, voor mijn jongste bijvoorbeeld.
Hij is dol op het spel LEGO Dimensions op de PlayStation, daar kun je allerlei poppetjes voor kopen om nieuwe verhaallijnen te kunnen spelen. We zijn een beetje laat begonnen met het spel, tegen de tijd wat wij het aanschaften ging het uit het assortiment. Dat dat de reden wat dat het in de afprijsbak voor de helft van de helft hadden we eigenlijk ook zelf wel kunnen bedenken, maar stonden we niet zo bij stil. Inmiddels is het niet meer in winkels te krijgen en ben je aangewezen op online shoppen om nog aanvullingen te vinden.

"Wat wil je graag op je verjaardag krijgen?", was een lastige vraag voor R., maar na even nadenken kwam hij op aanvullende sets voor zijn game uit.
1. Dat is heel lastig te vinden,
2. Welke sets heeft hij nog niet
3. Het wordt wel duur voor iedereen om het per setje te bestellen gezien de bijkomende verzendkosten.

Ik ging online op zoek en vond een website waar ze meerdere tweedehands sets te koop hebben. Een heel mooie kans om zijn collectie aan te vullen, ik wist zeker dat hij dit echt heel leuk zou vinden dus heb ik 10 setjes gekocht met de gedachte dat ik aan de verjaardagsvisite kan voorstellen dat ze een setje van mij overnemen om cadeau te doen aan R.

Sla ik door?

Gaat dit niet te ver, mijn bemoeizucht? Of is dit echt een unieke kans om R. te kunnen geven wat hij het allerliefst wil hebben?
Ik vind het ook enorm zonde dat R. straks cadeaus krijgt waar hij niet naar om kijkt. We hebben de luxe van al heel veel spullen in ons bezit te hebben, ik wil juist graag de hoeveelheid spullen minderen in plaats van te vermeerderen. Liever 1 item waar graag mee gespeeld wordt dan 10 items waar niet naar omgekeken wordt.

💚

Reacties