Review: LEGO Mindstorms


Mijn oudste zoon is gek op LEGO en heeft inmiddels al een hele verzameling opgebouwd, vooral treinen zijn favoriet bij hem. De jongste heeft er niet zoveel mee; het bouwen vindt hij leuk maar daar houdt het dan ook op. Het is hem gauw te makkelijk en niet uitdagend genoeg, alleen voor technisch LEGO is ie te porren.

Verveling


School is inmiddels eindelijk bezig om R. te testen, we hopen dat hij snel werk krijgt wat aansluit bij zijn niveau. Van het huiswerk wat hij mee krijgt om te oefenen voor een dictee moet hij haast huilen, omdat het hem niet lukt tot werken te komen, "het is zó makkelijk en saai".
Het is erg moeilijk om te zien hoe hij worstelt en het is vervelend dat het onderzoeken veel tijd in beslag neemt. Logisch, maar wel lastig.

Behoefte aan uitdaging

Vriendlief en ik besloten om iets tofs voor R. te kopen, iets wat hem echt uitdaagt en wat hij niet in één keer snapt. Iets waar hij echt voor moet gaan zitten en moet puzzelen om het voor elkaar te krijgen. We kochten LEGO mindstorms, een bouwpakket om te leren programmeren en je eigen robot te bouwen.

Het is ontzettend leuk en uitdagend, bij het pakket zelf zitten instructies voor het bouwen van TRACK3R, R3PTAR, SPIK3R, EV3RSTORM en GRIPP3R robots, er zijn online veel meer toepassingen te vinden.
Je gebruikt een app op je tablet of telefoon om te programmeren en kunt met behulp van tast-, kleur-, infraroodsensoren echt leuke machines bouwen.

Wat dacht je van een Rubik's cube oplosser?

Of een m&m's sorteer machine?Gebruik

Het is redelijk eenvoudig in gebruik en biedt erg veel uitdaging en plezier. 
Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, er zijn projecten online te vinden inclusief instructie en het programma waarmee je het met 1 druk op de knop programmeert (hier bijvoorbeeld)
Natuurlijk kun je ook zelf aan het ontwerpen en programmeren gaan, een stuk ingewikkelder maar misschien des te leuker.
Hier een site waarmee je helemaal vanaf het begin leert programmeren.
Ook is de app te gebruiken als joystick om je zelfgebouwde robot te bedienen, dat is nog wat laagdrempeliger dan zelf alle bewegingen er in te programmeren.

Wist je dat er ook een heuse Lego League bestaat? Daarbij gaan (school)teams de strijd aan met elkaar om de beste robot te bouwen, dat bouwen ze met de Mindstorms set. 

Conclusie


Uitdagingen genoeg, het was in aanschaf behoorlijk duur (we kochten het in de aanbieding voor €300,-), maar dat vind ik het zeker waard. En niet alleen R. vindt het super, ook vriendlief mag er graag mee knutselen.

Het volgende project is het bouwen van een Moody Useless Box. Een wat? Een leuke gimmick waarmee R. veel mensen voor de gek gaat houden op zijn verjaardag denk ik. 


Reacties

Marian B zei…
Een mooie actie! Mijn zoon vindt knikkerbanen inderdaad nog erg leuk en aantrekkelijk, maar vindt Duplo voor peuters... Deze baan die te gebruiken is met Lego zal hij te gek vinden. Lego is sowieso zijn favoriete speelgoed. Een mooi cadeau voor Sinterklaas lijkt me. Volg op Bloglovin (loved/saved) hopelijk mag dat ook, want ik heb geen IG...