Vegan Shaksuka



Op vakantie in Thailand heb ik de laatste dagen steeds ontbeten met shakshuka, een gerecht uit het Midden Oosten. Het zijn eieren in een pittige tomaten-paprikasaus, maar in plaats van eieren werd het geserveerd met tofu. Heerlijk met wat brood erbij om te dippen, hoewel ik geen broodeter ben heb ik het wel gemist de eerste twee weken in Thailand. Brood zoals we dat hier eten is daar eigenlijk niet verkrijgbaar.

Shakshuka schijnt wereldwijd gegeten te worden, het is ook sinds kort verkrijgbaar als wereldgerecht van Knorr zag ik en als groentepakket bij Jumbo. Handig! Er zijn heel veel varianten online te vinden van Shakshuka, voor de vegan variant gebruikt men vaak tofu of plantaardige room, voor extra vulling worden er vaak nog bonen toegevoegd.

Ik maakte hem zoals ik het at in Thailand; tomaten-paprika-ui met reepjes tofu. De kritische jury (lees: vriendlief) vond het ook erg smakelijk. Ik serveerde het met zelfgemaakt naanbrood volgens recept van Vegan Travel Life en at het als diner.

Ingrediënten:


  • 5 tomaten 
  • 3 paprika's, 2 rode & 1 gele
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm, gerist (of 1 tl gedroogde tijm)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 200 gram tofu, uitgelekt en in reepjes (of neem bijvoorbeeld deze tofureepjes)
  • 2 el (olijf)olie
  • zout naar smaak
  • kopje water

Bereiding:

Snijd de uien in halve ringen, de paprika in blokjes, de knoflook fijn, de tomaten in blokjes en de peper in ringetjes. Verhit de olie in een hapjespan of wok en bak de ui en paprika ca 5. minuten totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de knoflook, peper en tomatenpuree toe, roer goed door en verdun met wat water. Dan mogen de tomatenblokjes en de kruiden/specerijen erbij, roer even om en laat met de deksel op de pan zo'n 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Dan kan de tofu er doorheen, roer het door en laat nog 5 minuten met de deksel op de pan op laag vuur verwarmen.

En klaar is de shakshuka (eieren in tomatensaus zonder eieren 😉)! 
Serveer het in een kom met wat verse gehakte peterselie erover en brood erbij, (zelfgemaakte) naan was heerlijk hierbij. Maar Turks brood lijkt me ook een heel lekkere combinatie.




Tips:


Mocht je nou wat saus overhebben (ik heb wel de stukjes tofu eruit gevist hiervoor), fijngemalen in de blender en opgewarmd in een pan met 2 blikken tomatenblokjes erdoor en een eetlepel suiker om het minder heet te maken maakte het tot een heerlijke pastasaus waar ik dan weer vegan gehaktballetjes van de Aldi doorheen deed. Ook mijn kinderen hebben het met smaak opgegeten (de pasta).

En zij zijn een heel strenge jury. 😁




Reacties