DIY: Tie & dye een hemdjurk met rode wijn en verf

 

Tie & dye, het blijft leuk. Werd het eerst vooral geassocieerd met hippies en andere alternatievelingen, is het nu ineens weer een hotte trend! De coronacrisis heeft vast een duit in het zakje gedaan, we hadden ineens zeeën van tijd om zelf dingen te maken en onze creatieve kant meer te ontplooien. 


TikTokTrend

Op TikTok ging de trend rond van tie & dye met rode wijn, dat leek me wel een heel leuk experiment! Ik scoorde in de koopjeshoek bij Zeeman een katoenen hemdjurk voor slechts €2,- in het lichtgrijs, kocht een fles rode wijn bij Jumbo en ben aan de slag gegaan.

Ik draaide de jurk in een krul, knoopte er grote elastieken om en zette dit weg in een bad van rode wijn, 24 uur lang. Om de wijn te fixeren werd aangeraden de stof in de oven te doen om het in te laten drogen. (Vriendlief heeft me heel hard uitgelachen, dat ik mijn jurk ging bakken in de oven. En de wijn niet opdronk maar als verf gebruikte.)

Het resultaat was best leuk, een tie en dye patroon in zachte bordeaux rode kleur, maar het stonk bijzonder sterk naar wijn, even een wasbeurt was wel nodig. 

De kleur was niet goed gefixeerd, want de jurk kwam weet prachtig grijs uit de wasmachine. Ai.Tijd voor het echte werk

Gelukkig had ik nog een tie dye verfset in de kast liggen, daar heb ik vorig jaar samen met Roan nog twee leuke matchende shirts mee geverfd. Er was nog een flesje paars, dat leek me uitermate geschikt in combinatie met de grijze stof van de jurk. En. ik had ook een beetje gerekend op een rood/paarse jurk door de wijn, prima dus. 😁

Het werkt heel simpel, ik raad je wel aan om handschoenen te gebruiken want ik liep nog 2 dagen met paarse handen rond. 
Knopen, verf mengen en over de stof verdelen totdat je nog een bodempje in het flesje hebt. Dan het flesje weer vullen met water, zo krijg je een lichtere kleur, en dit weer verdelen over de stof. Ik heb ditzelfde proces nog één keer gedaan, zo heb ik mooie tinten paars gekregen.

De stof bewaar je 24 uur in een plastic zak (of afgedekt op een andere wijze), dan haal je de elastieken eraf en was je de stof met een beetje wasmiddel op een kort programma. Ik heb de jurk laten drogen en daarna nog gestreken met een heet strijkijzer om de kleur extra te fixeren, maar dat is niet noodzakelijk. 

Zo maakte ik van een €2,- jurk van Zeeman een uniek, opvallend en trendy exemplaar. Simpel om te doen, maar wel een heel leuk resultaat!

Reacties